CIASTECZKA, Kuchnia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ciasteczka biszkoptowe z orzechami
4 jaja,
8 dag (4 łyżki) cukru,
15 dag (3/4 szklanki) mąki pszennej,
2 dag (1 łyżka) mąki ziemniaczanej,
3 dag orzechów łuskanych,
tłuszcz i tarta bułka do formy
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Pianę delikatnie połączyć z roztartymi żółtkami, a następnie z wymieszanymi mąkami pszenną i ziemniaczaną. Kupki ciasta kłaść łyżeczką na wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę. Zachować dosyć duże odstępy. Ciastka posypać posiekanymi orzechami. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 15-20 min. Zdejmować z blachy jeszcze gorące. Po ostudzeniu można polać polewą kakaową
Ciasteczka cytrynowe z mascarpone
Pieczemy biszkopt, raczej płaski, na prostokątnej blasze (biszkopt z 5 jajek wylany na 'systemową' blachę z piekarnika będzie w sam raz).Masa:
250g serka mascarpone,
250 ubitej śmietany,
mała torebka żelatyny (namoczyć w zimnej wodzie lub mleku, rozpuścić podgrzewając, jak napęcznieje),
cukier waniliowy,
2 żółtka utarte z czterema czubatymi łyżkami cukru - można i więcej, ile kto lubi),
sok z jednej cytryny
Robi się to tak:
serek, śmietanę, żółtka i żelatynę łączymy ze sobą,
dodajemy sok z jednej cytryny do masy serowej.
Nakrapiamy biszkopt wodą z sokiem cytrynowym, rozsmarowujemy równomiernie masę, wygładzamy powierzchnię. Dekorujemy paskami skórki cytrynowej, można też cienkimi plasterkami cytryny i limonki. Wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu kroimy w romby.
Aż się głodna zrobiłam z tego wszystkiego ;-) - idę na obiad! :-)Ciasteczka na choinkę25 dag mąki
7 1/2 dag cukru pudru
5 dag masła
7 dag margaryny
1 1/2 żółtka sól
* mąkę wymieszać z cukrem pudrem
* dodać żółtka i sól
* dodać tłuszcz, posiekać
* dobrze wyrobić
* wałkować na grubość ok. 1 cm
* wycinać ciastka* piec ok. 20 min.
* temp. 150st.C
* układać na blasze
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]