CIASTO Z MALINAMI NA MAŚLANCE, Kuchnia, Kulinaria
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO Z MALINAMI NA MAŚLANCE
Składniki:
· 1 szklanka mąki
· pół łyżeczki proszku do pieczenia
· pół łyżeczki sody oczyszczonej
· szczypta soli
· 55 g miękkiego masła
· 2/3 szklanki cukru (dałam mniej) + kilka 1,5 łyżki na oprószenie
· pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
· pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
· 1 duże jajko
· pół szklanki maślanki (użyłam jogurtu naturalnego)
· 1 szklanka świeżych malin
Mąkę, proszek, sodę, sól - przesiać, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodać wanilii i cytryny, zmiksować. Dodać jajko i dokładnie zmiksować.
Mąkę i maślankę na zmianę i powoli dodawać do ubitej masy maślanej, cały czas ubijając.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę z ciasta. Na wierzchu rozrzucić maliny. Posypać dodatkowymi łyżkami cukru.
Piec około 20 - 30 minut w temperaturze 200ºC. Upieczone, pozostawić w formie przez 10 minut, potem wyjąć. Oprószyć pudrem, choć niekoniecznie.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]