CIASTO Z MALINAMI NA MAŚLANCE, Kuchnia, Kulinaria

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CIASTO Z MALINAMI NA MAŚLANCE

 

 

Składniki:

·         1 szklanka mąki

·         pół łyżeczki proszku do pieczenia

·         pół łyżeczki sody oczyszczonej

·         szczypta soli

·         55 g miękkiego masła

·         2/3 szklanki cukru (dałam mniej) + kilka 1,5 łyżki na oprószenie

·         pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

·         pół łyżeczki otartej skórki z cytryny

·         1 duże jajko

·         pół szklanki maślanki (użyłam jogurtu naturalnego)

·         1 szklanka świeżych malin

 

Mąkę, proszek, sodę, sól - przesiać, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodać wanilii i cytryny, zmiksować. Dodać jajko i dokładnie zmiksować.

Mąkę i maślankę na zmianę i powoli dodawać do ubitej masy maślanej, cały czas ubijając.

 

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę z ciasta. Na wierzchu rozrzucić maliny. Posypać dodatkowymi łyżkami cukru.

 

Piec około 20 - 30 minut w temperaturze 200ºC. Upieczone, pozostawić w formie przez 10 minut, potem wyjąć. Oprószyć pudrem, choć niekoniecznie.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl