CIASTA, Ciasta Ciasteczka

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Le Gateau Au Citron - Ciasto cytrynowe

Składniki

·         200g mąki

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         200g cukru

·         4 jajka

·         150g białego serka (najlepiej twaróg do sernika)

·         skórka z 2 cytryn

·         sok z 2 cytryn

·         150ml oleju słonecznikowego (może być oliwa z oliwek)

·         cukier puder

Sposób przygotowania

1.      1

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier.

2.      2

W drugim naczyniu ubić jajka, biały serek, sok i skórkę z cytryny oraz olej.

3.      3

Dodać suche składniki do mokrych i całość wymieszać aż ciasto będzie gładkie.

4.      4

Wlać do formy o średnicy ok 20cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 45 minut (od góry ma być złocisty kolor) a następnie po wyjęciu schłodzić ciasto przez ok 1 godzinę.

Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.

Domowe Trufle

Składniki

·         2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)

·          

·         ćwierć kostki masła (50 g)

·          

·         1/3 szklanki kakao lub starta na tarce czekolady deserowej

·          

·         7 łyżek cukru pudru (dałam zwykły)

·          

·         łyżeczka spirytusu lub winiaku (dałam wódkę)

Sposób przygotowania

1.      Rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej (z 3 łyżkami wody – ja dałam więcej. Dodałam też zwykły cukier). Następnie ostudzić. Ucierać masło na krem, dodając po łyżce ostudzonej, ale płynnej czekolady oraz 5 łyżek przesianego przez sito cukru pudru (pominęłam bo dałam zwykły cukier do kąpieli wodnej). Wlać alkohol, wymieszać. Masę schłodzić w lodówce (nie za długo).

2.      Z zimnej masy dłońmi oprószonymi pozostałym cukrem pudrem formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w kakao lub startej na drobnej tarce czekoladzie.

3.      Uformowane trufle układać pojedynczo w papierowych foremkach.

4.      Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.

 

 

 

 

 

Torcik bounty

Składniki

·         Ciasto:

·          

·         5 jaj

·          

·         3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

·          

·         1/2 szklanki cukru

·          

·         2 łyżki kakao

·          

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         Krem:

·          

·         3 szklanki mleka

·          

·         1 budyń śmietankowy

·          

·         1/2 szklanki cukru

·          

·         cukier waniliowy

·          

·         250 g masła

·         Polewa:

·          

·         200 g czekolady

·          

·         40 g masła

Sposób przygotowania

1.      Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier i nadal ubijam. Następnie dodaję kolejno żółtka nie przerywając ubijania. Na koniec wsypuję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszam całość.

2.      Tortownicę o średnicy 28 cm smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około pół godziny

3.      Krem: Gotuję 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrami. Po zagotowaniu dodaję wiórki kokosowe i gotuję na średnim ogniu ok. 20 minut często mieszając. Pod koniec gotowania dodaję masło.

4.      Budyń rozpuszczam w 1/2 szklance mleka i dodaję do gotującej masy. Dokładnie mieszam. Zostawiam masę do ostygnięcia.

5.      Polewa: Na parze rozpuszczam czekoladę i dodaję masło.

6.      Na gotowe ciasto równomiernie nakładam ostudzony krem. Na wierzch leję gorącą polewę. Ciasto chowam do lodówki. Gotowe jest następnego dnia.

 

 

 

Ciasto z truskawkami

Autor: (5475 pkt.)

Składniki

·         1 opakowanie (550g) mieszanki tortowej

·         1 1/2 szklanki osłodzonego musu truskawkowego z mrożonych truskawek

·         330g kremowego twarogu

·         8 kostek (30g) białej czekolady

·         1 szklanki śmietany kremówki

·         1 pojemnik(320g) mrożonego nadzienia Tortowego

·         Pół szklanki truskawek pociętych w plasterki

Sposób przygotowania

1.      1

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Nasmaruj i obsyp mąką dwie 22,5cm okrągłe tortownice.

2.      2

Ciasto zrób według zaleceń z opakowania zastępując wodę musem truskawkowym oraz dodając dodatkowe jajko, (Jeśli mieszanka wymaga 2 jajek dodaj 3), i 320g kremowego twarogu w temperaturze pokojowej. Ubij dobrze I rozlej do przygotowanych forem.

3.      3

Piecz w temperaturze 175 stopni przez 20 do 25 minut lub do uzyskania koloru złotobrązowego. Metoda z wykałaczką nie sprawdzi się ponieważ ciasto jest zbyt wilgotne.

4.      4

Lukier : Ogrzej śmietanę do stanu przed gotowaniem.. Dosyp do niej białą czekoladę (posiekaną) I resztę kremowego twarogu. Wymieszaj dobrze I odstaw do ostygnięcia. Przestygniętą masą polej ciasto. Udekoruj truskawkami w plasterkach.

 

 

 

Drzewka Bożego Narodzenia

Autor:

Do wykrojenia ciasteczek potrzebujemy aluminiowych foremek w 5 róż­nych rozmiarach. Możemy też wyciąć foremki z kartonu, a następnie według nich wykroić ciasto.

Składniki

·         375 g mąki pszennej

·         szczypta soli

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         150 g cukru pudru

·         1 łyżeczka cynamonu

·         150 g masła, 2 żółtka

·         Do ozdoby:

·         2 białka

·         250 g cukru pudru

·         30 g kuleczek cukrowych

Sposób przygotowania

1.      1

Mąkę, sól i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, cynamonem, żółtkiem i kawałkami masła.

2.      2

Przesiekać wszystko nożem aż się zrobią grudki, zagnieść ciasto i odstawić w chłodne miejsce na 30-60 minut.

3.      3

Ciasto ponownie zagnieść tak, aby było gładkie i rozwałkować na pla­cek o grubości 3 mm. Wykroić po 8 gwiazdek w różnych rozmiarach i 32 kółeczka. Upiec na jasny kolor, na posmarowanej blasze.

4.      4

Białka i przesiany cukier puder ubić na gładką masę. Gwiazdki posma­rować polewą i złożyć drzewka. Posypać kuleczkami cukrowymi do­póki polewa jest jeszcze niezastygnięta.

 

 

Śmietankowy sernik z mlekiem w proszku

 

Składniki:

Masa serowa:
1 kg mielonego białego sera
½ szklanki mleka w proszku (pełnego)
½ szklanki mąki pszennej
aromat śmietankowy
½ litra śmietany 30%
2 opakowania cukru waniliowego (2x16 g)
8 jajek
1 szklanka cukru
Dodatkowo:
ok. 30 dag herbatników

 

 

Sposób wykonania:

Ser zmiksować z żółtkami, dalej ucierając dodawać mleko w proszku, mąkę pszenną i aromat śmietankowy. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym, dodać do masy serowej i razem delikatnie wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie pianę z białek dodać do masy serowej i delikatnie razem połączyć.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami, a na nich rozłożyć masę serową. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku do ostudzenia.

Smacznego.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl