CIASTECZKA OWOCOWE, Przepisy kulinarne moje i inne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTECZKA OWOCOWE
rodzaj dania: CIASTA
kuchnia;KUCHNIA POLSKA
liczba osób: 12
kalorie: 378
trudność: łatwe
Składniki:
600 g mąki
250 g masła
3-4 surowe żółtka
1/2 szkl. śmietany
skórka z jednej cytryny
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie
owoce ze słoika lub konfitury
Piana
3-4 białka
200 g cukru pudru
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Posiekać nożem miękkie masło z mąką pszenną i sodą oczyszczoną. żółtka utrzeć z cukrem pudrem i startą skórką z cytryny na gładką masę,dodać śmietanę. Wyrabiać ciasto ,stopniowo dodając mąkę z masłem i sodą. Jeśli wyjdzie za gęste można dodać 2-3 łyżki wody i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed pieczeniem rozwałkować dość cienko,nakłuć widelcem i okrągłą foremką lub za pomocą szklanki wyciąć krążki.
Rozgrzać piekarnik do temp ok 240 stopni C. Płaską blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć krążki ciasta. Upiec do lekkiego zrumienienia i pozostawić na blasze. Z białek, cukru pudru i cukru waniliowego ubić mikserem sztywną pianę. Szprycą cukierniczą wycisnąć pianę na krążki ciasteczek, środki pozostawiając wolne. Jeszcze raz wstawić na chwilkę do piekarnika aż piana się zapiecze i lekko zarumieni. Przed podaniem do środka każdego ciasteczka włożyć owoce z kompotu, np: wiśnie lub dowolne konfitury.
SMACZNEGO.!
CIASTKO KOKOSOWE
rodzaj dania: CIASTA
kuchnia: KUCHNIA POLSKA
trudność: łatwe
Składniki:
2 szklanki mleka
4 łyżki kaszy manny
4 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki cukru
kostka masła roślinnego
10 dkg rodzynek
herbatniki szkolne 30szt.
Przygotowanie:Do gotującego mleka wsypać kaszę mannę i wiórki kokosowe ,następnie dodać cukier,masło i rodzynki. Na dno blachy ułożyć herbatniki i wylać gorącą masę.Przykryć herbatnikami. Przekładać do wyczerpania masy i herbatników. Polać polewą czekoladową.
SCIASTO MARMURKOWE
(MARBLE CAKE)
rodzaj dania: CIASTA
kuchnia: INNE
liczba osób: 8
trudność: łatwe
Składniki:
-175g miękkiego masła
-175g cukru
-3 rozkłócone jajka
-150g przesianej mąki pszennej
-1.5 łyżeczki proszku do pieczenia (pdp)
-25g przesianego kakao w proszku
-5-6 łyżek stołowych soku pomarańczoweg
-skórka starta z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
W dużej misce elektrycznym mikserem ręcznym ucierać na puszystą masę masło z cukrem. Stopniowo wlewać jajka, cały czas ucierając masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać ciasto. Połowę przełożyć do drugiej miski. Do jednej z misek wsypać kakao, wlać połowę soku pomarańczowego i ostrożnie wymieszać. Do drugiej miski wsypać skórkę pomarańczową, wlać resztę soku i ostrożnie wymieszać. Tortownicę z kominem o średnicy 25 cm, posmarować cienko tłuszczem i nakładać na przemian obie masy po jednej łyżce. Następnie przeciągnąć szpikulcem przez środek ciasta, aby uzyskać ciekawy efekt. Piec przez 30-35 minut w 180 st.C.
Smacznego
CYCKI MURZYNKI
rodzaj dania: CIASTA
kuchnia: KUCHNIA POLSKA
trudność: trudne
Składniki:
1 szklanka surowego maku
1 szklanka kokosu
6 białek
ľ szklanki cukru pudru
Łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
6 żółtek
Szklanka cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mleka (troszkę więcej)
1 kostka masła
opakowanie biszkoptów (okrągłych)
rodzynki
czekolada
Pącz
zaparzona herbata
3-4 łyżeczki cukru
rum
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać mak i kokos i delikatnie wymieszać łyżką. Ubite białka przelać do natłuszczonej i posypanej tartą bułką blachy. Wstawić do piekarnika ustawionego na 180şC i piec przez około 40 min.
Następnie żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Gdy masa nabierze zwartej gęstej konsystencji i będzie nam trudno mieszać dolewamy odrobinę mleka aż stanie się trochę rzadsze. Resztę mleka gotujemy. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy żółtka i ciągle mieszamy aż uzyskamy konsystencję budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia.Upieczone białka nakłuwamy widelcem, i polewamy pączem. Gdy budyń wystygnie dodajemy po trochę do masła i ucieramy w makutrze i tak do końca. Do masy dodajemy owoce - banany lub jakiekolwiek inne owoce według uznania i gustu. Następnie masę przekładamy na nasz spód. Biszkopty moczymy w pączu i układamy na naszym placku. U góry nacinamy i wkładamy rodzynki. Na końcu polewamy czekoladą i wkładamy do lodówki na 1-2h aż czekolada zgęstnieje. (Zamiast biszkoptów można również na wierzch dać owoce i zalać galaretką, smakuje równie dobrze, jednak zmienia to już pierwotny wygląd ciasta.)
Smaczego :)
DOMOWE "ROŻKI"
(ROŻKI NADZIEWANE DŻEMEM ORAZ PRZERÓBKA : MARKIZY KUCHARECZKI0)
rodzaj dania: CIASTA
kuchnia: KUCHNIA POLSKA
liczba osób: 5
trudność: łatwe
Składniki:
ciasto:
1 kostka margaryny do pieczenia (najlepiej "Kasia")
5 dag drożdży (pół opakowania)
2 szkl. mąki tortowej
Nadzienie
dżem lub powidła najlepiej domowej roboty (ja używam śliwkowych)
Przygotowanie:
PRZEPIS PODSTAWOWY :
Drożdże rozpuszczamy w 1 łyżce letniej wody i dwóch łyżeczkach cukru. Rozcieramy łyżką i zostawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy margarynę i przygotowane wcześniej drożdże. Wyrabiamy ciasto, które wkładamy na jedną godzinę do zimnej wody. UWAGA !! Wyrobione ciasto wkładamy do wody owinięte szczelnie w folię kucharską. Następnie dosypujemy do ciasta mąkę. Wyrabiamy, rozwałkowujemy i formujemy brzegami szklanki okręgi. Potem na środek każdego okręgu nakładamy trochę konfitur itp. Składamy okręgi na pół jak pierogi i szczelnie zamykamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180stopni C. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż nasze ciasteczka ostygną. Wtedy polewamy je lukrem (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, aż powstanie śnieżnobiała masa) i zanim zastygnie posypujemy posypką dekoracyjną. GOTOWE !!
A TERAZ PRZERÓBKA TEGO PRZEPISU, CZYLI markizy kuchareczki0 :
Po wyrobieniu i rozwałkowaniu ciasta wycinamy brzegiem szklanki okręgi, bądź inne figury geometryczne. Dzielimy ciasteczka na dwie, równe części tzn. Jeśli wyszło wam 24 kółka to podzielcie je na dwie partie - po 12 ciasteczek.
Na połowie ciasteczek wytnijcie jakieś wzorki ( ja na Dzień Matki wycięłam serca dla mojej mamy ). Wykażcie się inwencją twórczą ;) Każde ciasteczko z drugiej partii pokryjcie konfiturą, dżemem itp. ZROBIONE! Teraz połóżcie na spód pokryty dżemem wierzch z wyciętym wzorkiem i macie Markizy kuchareczki0 !! GOTOWE !!
~~ Życzę SMACZENGO !!
IMOTSKI TORT
(IMOTSKA TORTA)
rodzaj dania: CIASTA
kuchnia: KUCHNIA BAŁKAŃSKA
trudność: łatwe
Składniki:
ciasto: 200 g mąki, 140 g masła, 60 g cukru, jedno żółtko albo male jajko
nadzienie: 5 średnich jaj, 300 g cukru, 300 g migdałów, 30 ml likieru maraskino (jak ma być dla dzieci, bez alkoholu, to soku wiśniowego), skórka z cytryny, 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Zagnieść kruche ciasto, cienko rozwałkować, włożyć do formy, uformować rant na brzegach blachy.
Przygotować nadzienie - jajka ubić z cukrem, dodać mielone migdały, likier, skórkę otartą z cytryny i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszać i wyłożyć na ciasto. Piec 45-50 min. w temp. 200 st. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, otworzyć go, ale nie wyjmować ciasta dopóki nie ostygnie.
ISTARSKIE PĄCZKI KARNAWAŁOWE
(ISTARSKE FRITULE)
rodzaj dania: CIASTA
kuchnia: KUCHNIA BAŁKAŃSKA
trudność: łatwe
Składniki:
2 jaja
2 łyżki cukru, najlepiej miałkiego, ale może być "zwykły"
drobno starta skórka z 1 cytryny
1 jogurt naturalny mały (150 g)
300 g mąki tortowej
1 mały proszek do pieczenia (ok. 15 gr)
1 twarde jabłko
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jaja z cukrem ubić mikserem na puch. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do jajek z cukrem dodać utarte jabłka i wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać (łyżką bądź mikserem).
W głębokim rondlu rozgrzać olej. Fritule kłaść łyżeczką, formując małe pączki. Piec aż się zrumienią. Wyjąć na papierowy ręcznik, osączyć z tłuszczu i jeszcze ciepłe posypać cukrem-pudrem
[ Pobierz całość w formacie PDF ]