CIASTA, COS NA DESER, PRZEPISY NA CIASTA!

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO PLENIAK Z JABŁKAMI::skład:ciasto:3 szkl.mški6 żółtek1 kostka masła lub margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia1 1/2 łyżki kakaotrochę bułki tartej------------------------------beza:6 białek1 szkl.cukru1 budyń waniliowy lub mietankowyponadto:1kg jabłek1 galaretka(sucha)2 łyżeczki cynamonu1 mały cukier waniliowywykonanie:Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,zasypać suchš galaretkš,cynamonem,cukrem waniliowym.Mškę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać zimne masło,żółtka,posiekać i szybko wyrobić kruche ciasto.Podzielić na trzy częci.Do jednej dodać kakao.Włożyć do lodówki dwie częci w tym jednš z kakaem.Trzeciš jasnš częciš ciasta wyłożyć wysmarowanš tłuszczem i posypanš bułkš tartš redniš blaszkę(24cm.-32cm.).Podpiec w nagrzanym piekarniku 180 st.10 min. Na podpieczone ciasto wysypać trochę bułki tartej,aby wchłonęła nadmiar soku,wyłożyć jabłka, wyrównać.Na jabłka zetrzeć na tarce ciasto z kakaem.Na to wyłożyć ubitš z białek,cukru i budyniu bezę.Na bezę zetrzeć drugie jasne ciasto.Wstawić do piekarnika,piec 50 min.-180 st. Wystudzić.Można posypać cukrem pudrem.SMACZNEGO--------------------------------------------------SERNIK KRÓLEWSKI:Składniki na ciasto:3 szklanki mški pszennej300 g masła3 żółtka2 łyżki kakao1 szklanka cukru2 łyżki cukru waniliowego (Zobacz film: Jak przygotować samodzielnie cukier waniliowy?)2 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na warstwę serowš:1 kg sera półtłustego twarogowego200 g masła2 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego (Zobacz film: Jak przygotować samodzielnie cukier waniliowy?)2 budynie waniliowe4 żółtka7 białekOpcjonalnie:bakalieWykonanie:Na stolnicę przesiałam mškę pszennš z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie wsypałam cukry, dodałam masło i żółtka (białka były mi potrzebne do warstwy serowej). Z podanych składników zagniotłam ciasto, podzieliłam na dwie częci. Pierwszš włożyłam do zamrażalnika aby stwardniała. Drugš starłam na blachę o wymiarach 22×33 cm wyłożonš papierem do pieczenia. Ciasto włożyłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 15 minut, aby się podpiekło. To zagwarantuje, że nie będzie zakalca.Zabrałam się za przygotowanie warstwy serowej. Ser przekręciłam przez maszynkę (można użyć gotowego w wiaderku). W misce utarłam robotem masło z cukrami i żółtkami. Następnie do utartego masła dodawałam po łyżce mielonego sera i cały czas ucierałam robotem. Wsypałam suche budynie waniliowe i wymieszałam. Z białek ubiłam piane i dodałam do sera lekko mieszajšc szpatułkš. Warstwę serowš wyłożyłam na podpieczony spód ciasta, na górę starłam druga częć pozostawionego, schłodzonego ciasta. Sernik włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Po upieczeniu sernik pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia.Jeżeli lubicie możecie dodać do warstwy serowej bakalie :)-----------------------------------------CIASTO KOKOSOWE:))115 g wiórek kokosowych190 g mški pszennej200 g cukru300 ml mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakao100 g mlecznej czekolady2 łyżki mlekaWykonanie:Mškę przesiać do miski, dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać, dolać mleko i jeszcze raz dokładnie wymieszać.Okršgłš blaszkę o rednicy 18 cm wysmarować masłem i posypać bułkš tartš. Do tak przygotowanej blaszki wylać 3 ciasta. Pozostałe ciasto wymieszać z kakao i wyłożyć na jasne ciasto tworzšc zygzaki. Ciasto piec około 30 minut w temp. 180 stopni.Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z dodatkiem 2 łyżek mleka. Polewš polać wystudzone ciasto.--------------------------------------------PĽCZKI Z ZIEMNIAKAMI:))Zostalo mi ziemniakow z obiadu,wiec postanowilam je wykorzystac do upieczenia paczkow. Mialam okolo 500 gram ziemniakow,podgrzalam je w milrofali,przecisnelam przez praske(mozna ew.dobrze ugniesc,tak,aby nie bylo grudek) i na jeszcze cieple ziemniaki rozkroszylam 50 gram swiezych drozdzy i zasypalam pol szklanki cukru.Przykrylam i zostawilam do wyrosniecia na ok.20 minut. 3 jajka roztrzepalam widelcem,dodalam do ziemniakow,wsypalam 500 gram maki i ok.100 gram lekko roztopionego masla,mozna dodac wanilie i troszke, 1-2 lyzki spirytusu. Wszystko dobrze wyrobic,ciasto bedzie miekkie ale nie dodawac za duzo maki,ja nie dodalam wiecej.Do natluszczonej miski dac wyrobione ciasto,przykryc i zostawic do wyrosniecia,aby podwoilo swoja objetosc. Po tym czasie,brac reka,wczesniej natluszczona,kawalki ciasta,nie za wielkie (ok.45-50 gram) i formowac paczusie,ukladajac na stolnice posypana maka,zostawic do podrosniecia a w miedzy czasie podrzewac tluszcz w rondelku,olej lub pomieszczac pol na pol olej ze smalcem.Paczusie upiec a po upieczeniu naszprycowac ulubiona marmolada,posypac cukrem pudrem,badz polukrowac. Smacznego!--------------------------------------------------------------Jest karnawał, to i chrusty trzeba wypróbować !:)Lane chrusty, łatwe do zrobienia, no i szybkie sš do zjedzenia :)SKŁADNIKI:3 jajka (osobno białka i żółtka),1 cukier waniliowy,200g mški,150ml mleka,szczypta soli,1 łyżeczka wódki,olej do smażenia,cukier puder do oprószeniaPRZYGOTOWANIE:Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym do białoci. Następnie dodajemy stopniowo mleko, wódkę i mškę i miksujemy. Białka ubijamy na sztywnš pianę ze szczyptš soli. Ubitš pianę przekładamy do ciasta i mieszamy. Można wymieszać na małych obrotach miksera bšd łyżkš. W rondelku rozgrzewamy olej. Ciasto przekładamy np. do butelki z małym otworem. Ja posłużyłam się szprycš z końcówkš do nabijania pšczków. Ciasto lejemy na rozgrzany olej tworzšc wzory. Smażymy z obu stron na rumiano na rednim ogniu. Odsšczamy na papierowych ręcznikach. Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem.Życzę smacznego :)Uwaga:1) Wódkę można pominšć, ale dzięki niej ciasto wchłania mniej tłuszczu ( ja dodaję ocet )2) Im grubsze linie nam wyjdš tym po upieczeniu chrust będzie smaczniejszy :-)----------------------------------------------------------------- [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl