CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI, Przepisy kulinarne, CIASTO DROŻDŻOWE

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI

Rozczyn: 

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru i 5-6 łyżek mąki (rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany). Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.

Do rozczynu wsypać resztę mąki, cukru i sól. Dodać rozpuszczone masło wymieszane z jajami i aromat cytrynowy. Wyrobić ciasto robotem (można ręcznie) i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut aż podwoi swoją objętość.

Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blaszkę (24x40cm), posmarować rozmąconym  jajkiem i ponakłuwać widelcem. Wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Odstawić na 20 minut. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut. Po upieczeniu można ozdobić lukrem.

 

 

SKŁADNIKI:

30g drożdży
3 szkl mąki krupczatki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
2 jaja
1/2 kostki masła (margaryny)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego

ok. 1/2 kg truskawek (jabłek, śliwek, jagód lub wiśni)


Kruszonka:

1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła (margaryny)

jajo do posmarowania wierzchu

 

Ciasto drożdżowe

-  0,5 kg - 0,6  kg mąki

  - 0,5 kostki drożdży (50g)

  - 1 jajko

  - 6 łyżek cukru

  - szczypta soli

  - 1 szklanka mleka

  - 2-3 łyżki wody

 -  3 łyżki masła roztopionego

Dodatkowo:

 - Dowolne owoce ( ja użyłam truskawek)

 

Wykonanie: 

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko),  3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ponownie zagnieść .

Ciasto rozwałkowac i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.

Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką , tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika na około 1 godzinę w 180 stopniach C.

Po upieczeniu, na lekko ostudzony placek polewamy lukier. 

 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl