CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI, Przepisy kulinarne, CIASTO DROŻDŻOWE
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI
Rozczyn:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru i 5-6 łyżek mąki (rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany). Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.
Do rozczynu wsypać resztę mąki, cukru i sól. Dodać rozpuszczone masło wymieszane z jajami i aromat cytrynowy. Wyrobić ciasto robotem (można ręcznie) i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut aż podwoi swoją objętość.
Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blaszkę (24x40cm), posmarować rozmąconym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Odstawić na 20 minut. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut. Po upieczeniu można ozdobić lukrem.
SKŁADNIKI:
30g drożdży
3 szkl mąki krupczatki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
2 jaja
1/2 kostki masła (margaryny)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
ok. 1/2 kg truskawek (jabłek, śliwek, jagód lub wiśni)
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła (margaryny)
jajo do posmarowania wierzchu
Ciasto drożdżowe
- 0,5 kg - 0,6 kg mąki
- 0,5 kostki drożdży (50g)
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 2-3 łyżki wody
- 3 łyżki masła roztopionego
Dodatkowo:
- Dowolne owoce ( ja użyłam truskawek)
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść .
Ciasto rozwałkowac i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.
Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką , tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika na około 1 godzinę w 180 stopniach C.
Po upieczeniu, na lekko ostudzony placek polewamy lukier.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]