CHŁOPSKA ZUPA, Książka kucharska-przepisy moje i zebrane
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CHŁOPSKA ZUPA
Składniki:
· 300 g marchwi,
· 200 g białej rzodkwi,
· 3 średniej wielkości pory,
· 4 ziemniaki,
· 150 g wędzonego boczku,
· 30 g masła,
· 2 liście laurowe,
· bulion warzywny (może być z kostki),
· pęczek natki.
Wykonanie:
1. Marchewkę i rzodkiew obrać, umyć i pokroić w gruba kostkę. Pory umyć i pokroić w półplasterki. Warzywa dusić na maśle około 15 min.
2. Do warzyw wlać bulion, dodać listki laurowe, pieprz i sól do smaku. Gotować około 10 min.
3. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 20 min.
4. W tym czasie boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni i dodać do zupy.
5. Zupę podawać posypaną posiekaną natką.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]