CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE, Porady dla kobiet, Gotowanie, Diety, Dieta Dukana

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE

 

Chyba jedyne ciastka, które nie wychodzą mokre. Danie dla każdej z faz w diecie Dukana.

SKŁADNIKI:

10 łyżek otrąb owsianych (4 zmielić)
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko (przed wlaniem rozbełtać je)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 12 tabl. słodzika rozgniecionego
2 łyżki skrobii kukurydzianej
1 łyżka kakao lub cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Zmielone 4 łyżki otrąb zalać jogurtem, odczekac ok. 5 min. do nasiągnięcia. Powstałą papkę zmieszać z pozostałymi składnikami. Powinna powstać gęsta masa. Rozkładamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 min, aż będą chrupiące. Z tej porcji wychodzi ok. 10-12 sztuk.

Jeśli będziemy przechowywać je w pudełku będą bardziej mokre, trzymając je na wierzchu będę bardzo chrupiące.

 

              KRUCHE CIASTECZKA             

 

W sam raz do kawki lub gdy dopada nas "głód słodkości". Danie dla każdej z faz w diecie Dukana.

SKŁADNIKI:

3 żółtka
9 łyżek otrąb zmielonych
1/2 łyżki słodziku mielonego
2 łyżki skrobii kukurydzianej
1 łyżka jogurtu

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy wiecej skrobii. Wyrabiamy wałkiem na blacie. Rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Należy pamiętać, że ciasto jest dość kruche i szybko sie łamie. Pieczemy 5 do 10 minut, do zrumienia w 180 stopniach. Na koniec posypać słodzikiem.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl