CIASTO Z MALINAMI, Moje Przepisy, Ciasta i ciasteczka

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CIASTO Z MALINAMI

 

Skladniki na tortownice 26 cm:

* 4 zoltka

* 125 g masla lub dobrej margaryny ( ja mialam maslo)

* 150 g maki tortowej

* 50 g maki ziemniaczanej

* 1 lyzeczka proszku do pieczenia

* 4 lyzki cukru pudru

* 4 lyzki mleka lub slodkiej smietanki

Na piane:

* 4 bialka

* ok. 150 g drobnego cukru

* 1 plaska lyzka maki ziemniaczanej (lub skrobii kukurydzianej)

* 1,5 lyzeczki octu winnego

 

* maliny -ok. 300 g

 

Maslo (lub margaryne) utrzec z cukrem pudrem. Make ziemniaczana i tortowa wymieszac z proszkiem do pieczenia. Do masy maslanej dodawac na zmiane po zoltku, troche maki i 1 lyzce mleka, ciagle ucierajac. Ciasto powinno byc dosyc geste.

Wylozyc do natluszczonej tortownicy.

Piec ok. 20-25 minut w temp. ok.175 stopni, na 5 minut przed koncem pieczenia ubic bialka z odrobiną soli, stopniowo dodawac cukier wciaż ubijajac az piana bedzie bardzo sztywna,kiedy cukier sie rozpusci, przesiac make ziemniaczana wciaz ubijajac, a na koniec dodac ocet winny i delikatnie wymieszac.

 

Wyjac ciasto z piekarnika (piekarnika nie wylaczamy) i delikatnie wykładamy maliny na takie gorace. Na maliny ukladamy piane i od razu wstawic ciasto znow do piekarnika na ok. 20-25 minut w temperaturze ok.155-160

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl