CHLEB NA ZSIADŁYM MLEKU, Przepisy kulinarne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CHLEB NA ZSIADŁYM MLEKU
Składniki na jeden duży bochenek:

•                     500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) + trochę do podsypania

•                     250 ml zsiadłego mleka

•                     75 ml letniej wody

•                     50 g drożdży świeżych

•                     1 łyżeczka soli

•                     1 łyżeczka cukru

•                     2 jajka

•                     łyżka maku

 

 

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na kilka minut, żeby ruszyły. Mąkę przesiać do misy, wbić jajko, wlać zsiadłe mleko i posolić. Dodać rozczyn drożdżowy i wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Najlepiej robić to robotem z hakami. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę pod przykryciem ze ściereczki.  Kiedy wyrośnie uformować bochenek, pędzelkiem zamoczonym w wodzie posmarować wierzch  i posypać makiem. Odstawić jeszcze na pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec kwadrans, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około 20 minut.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl