CHLEB NA ZSIADŁYM MLEKU, Przepisy kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CHLEB NA ZSIADŁYM MLEKU
Składniki na jeden duży bochenek:
• 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) + trochę do podsypania
• 250 ml zsiadłego mleka
• 75 ml letniej wody
• 50 g drożdży świeżych
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 2 jajka
• łyżka maku
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na kilka minut, żeby ruszyły. Mąkę przesiać do misy, wbić jajko, wlać zsiadłe mleko i posolić. Dodać rozczyn drożdżowy i wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Najlepiej robić to robotem z hakami. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę pod przykryciem ze ściereczki. Kiedy wyrośnie uformować bochenek, pędzelkiem zamoczonym w wodzie posmarować wierzch i posypać makiem. Odstawić jeszcze na pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec kwadrans, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około 20 minut.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]