CIASTECZKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTECZKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH
Bardzo smaczne ciasteczka owsiane. Są kruche, a jednocześnie jakby trochę w środku wilgotne. Piecze się je bardzo króciutko i bardzo szybko robi ciasto. W ciągu 30-40 minut mamy pyszne ciasteczka do kawy.
SKŁADNIKI na ok.34-35 sztuk:
---100 gram miękkiego masła
---70 gram drobnego cukru do wypieków
---50 gram cukru trzcinowego lub brązowego
---1 małe jajko
---1/2 szklanki mąki tortowej
---1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
---1/4 płaskiej łyżeczki sody
---1/2 bardzo płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
---aromat wanilii
Masło i obydwa cukry utrzeć mikserem do białości. Dodać jajko i aromat i dalej miksować. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia razem wymieszać i zmiksować z masą maślaną. Na koniec zmiksować na wolnych obrotach płatki owsiane. Masa nie jest gęsta. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżeczką kulki wielkości orzecha włoskiego pomagając sobie drugą łyżeczką-lekko spłaszczyć. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i piec ok.7 minut z termoobiegiem na pierwszej półce od dołu lub 15-20 minut bez termoobiegu z włączoną górą i dołem. Wyjąć z piekarnika i chwilę pozostawić na blaszce, bo zaraz po upieczeniu są miękkie. Po paru minutach robią się kruche.
Ponieważ ciasteczka dość mocno rosną , więc należy je kłaść dość daleko od siebie. Powyżej na jednej blaszce są pieczone dalej od siebie, na drugiej blaszce są bliżej i po upieczeniu się złączyły. Ponieważ po wyjęciu z piekarnika zawsze są jeszcze chwilę miękkie więc należy drugą stroną noża je oddzielić- nie ma problemu. Ja piekę zawsze tą drugą metodą bo tak jest mi szybciej, a na kształcie niewiele tracą. Są bardzo smaczne - polecam.
http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/07/ciasteczka-z-patkow-owsianych.html
[ Pobierz całość w formacie PDF ]