CIASTO Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI, Kuchnia, Kulinaria

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CIASTO Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI

 

 

Składniki:

·         250 g mąki

·         3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

·         1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

·         130 g jasnego cukru muscovado

·         175 g masła

·         pół łyżeczki cynamonu

·         2 łyżki cukru demerara

·         1 małe jabłko, nieobrane, stare na tarce aż do ogryzka

·         2 duże jajka, roztrzepane

·         skórka otarta z cytryny

·         225 g jeżyn

 

Do miski przesiać mąkę, proszek i sodę. Dodać masło, cukier muscovado i rozetrzeć palcami jak na kruszonkę. Odłożyć 5 łyżek tej kruszonki na posypkę; do posypki dodatkowo wmieszać cynamon i cukier demerara, odstawić.

 

Starte jabłko wymieszać z jajkami i skórką z cytryny. Miksturę wmieszać do ciasta, wymieszać  (ciasto będzie bardzo gęste - takie ma być). Delikatnie wmieszać 3/4 jeżyn.

 

Keksówkę o wymiarach dolnych 21 x 10,5 cm wysmarować masłem, posypać kaszą manną.Wlać do niej ciasto, na górę kładąc pozostałe jeżyny. Na końcu wyłożyć posypkę.

 

Piec w temperaturze 180ºC przez 1 h 20 minut (tak, tak długo :). Po 50 minutach pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Piec do tzw. suchego patyczka (piekłam około 10 minut dłużej niż zalecany czas). Studzić najpierw w formie, potem na kratce.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl