CIASTO NA MAŚLANCE Z OWOCAMI z rabarbarem i kruszonką, Kuchnia, Kulinaria

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CIASTO NA MAŚLANCE Z OWOCAMI z rabarbarem i kruszonką

 

 

 

Składniki:

·         pół kg mąki luksusowej

·         3 jajka

·         1 szklanka cukru (dałam trochę mniej)

·         1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu naturalnego)

·         pół szklanki oleju

·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·         cukier waniliowy lub aromat waniliowy do smaku

·         dowolne owoce: u mnie 35 dag obranego, pociętego rabarbaru, mogą być inne owoce sezonowe; mrożone - po rozmrożeniu na bibułce, która wchłonie nadmiar wody; bardzo smaczne również z samą kruszonką)

 

Kruszonka:

·         50 g masła

·         10 łyżek mąki

·         4 łyżki cukru

·         1 cukier waniliowy - 16 g

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli wmieszać olej i ubijać.

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę, cały cały czas miksując.

 

Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.

 

Ciasto wyłożyć do formy (32 x 22 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.

 

Smacznego :)

 

* nie dodawajcie więcej niż 35 - 40 dag owoców (ciasto się zapadnie, powstanie zakalec i będziecie z niego niezadowoleni)

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl