CIASTO NA MAŚLANCE Z OWOCAMI z rabarbarem i kruszonką, Kuchnia, Kulinaria
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO NA MAŚLANCE Z OWOCAMI z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
· pół kg mąki luksusowej
· 3 jajka
· 1 szklanka cukru (dałam trochę mniej)
· 1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu naturalnego)
· pół szklanki oleju
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· cukier waniliowy lub aromat waniliowy do smaku
· dowolne owoce: u mnie 35 dag obranego, pociętego rabarbaru, mogą być inne owoce sezonowe; mrożone - po rozmrożeniu na bibułce, która wchłonie nadmiar wody; bardzo smaczne również z samą kruszonką)
Kruszonka:
· 50 g masła
· 10 łyżek mąki
· 4 łyżki cukru
· 1 cukier waniliowy - 16 g
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli wmieszać olej i ubijać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę, cały cały czas miksując.
Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.
Ciasto wyłożyć do formy (32 x 22 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
Smacznego :)
* nie dodawajcie więcej niż 35 - 40 dag owoców (ciasto się zapadnie, powstanie zakalec i będziecie z niego niezadowoleni)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]