CIASTO PIJAK, pojedyńcze przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 

 

Pijak

Poziom trudności:

Dla początkujących

Składniki:Ciasto:v     4 jajkav     1 szklanka cukruv     0,5 szklanki mąki pszennejv     0,5 szklanki mąki ziemniaczanejv     1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa: v     2 szklanki makuv     2 szklanki cukru pudruv     0,5 kostki masła (czyli 125 g)v     2 żółtkav     4 łyżki płynnego mioduv     1 szklanka (albo nawet trochę więcej...) bakalii

Na wierzch: v     2-3 paczki herbatnikówv     alkoholv     polewa czekoladowaWykonanie:Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt w blaszce o wymiarach 25x40 cm. Można też oczywiście wykorzystać własny, wypróbowany sposób na biszkopt z 4 jajek.

Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem i gotować na jak najmniejszym ogniu przez 10 minut. Następnie odsączyć go na gęstym sicie, ostudzić i 3 razy zmielić w maszynce. Zamiast się tak męczyć można skorzystać z gotowej masy makowej z puszki, zmniejszając jednak przy tym drastycznie ilość cukru. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Później dodawać kolejno żółtka (po jednym!), miód, mak (małymi porcjami, najlepiej po 1 łyżce) oraz bakalie, które trzeba niezbyt drobno posiekać jeśli są jakieś dorodniejsze

Calosc robi sie tak...
Na biszkopt wyłożyć całą masę. Wstawić do lodówki na dobrych kilka godzin. Herbatniki namoczyć w alkoholu (preferuję rum lub wódkę + zapach rumowy) i ułożyć na warstwie makowej. Polać polewą i udekorować według własnego uznania.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl