CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE II, Przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CIASTO  MAKOWO-KOKOSOWE II


Składniki na ciasto:

20 dkg zmielonego maku
20 dkg kokosu
8 białek
1 szklanka cukru

 

Krem budyniowy:

2 budynie waniliowe

1 l mleka

30 dag masła

½ szklanki cukru pudru

 

Dodatkowo:

herbatniki pettitki

rum

tabliczka gorzkiej czekolady

 

WYKONANIE:

1.      białka ubić na sztywno z cukrem dodać mak i kokos - delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę upiec (około 30 minut w temp.180 stopni).

2.    następnie: ugotować 2 budynie waniliowe lub śmietankowe w 0,9 l mleka - wystudzić. Ucierać 30 dkg masła z 1/2 szklanki cukru pudru, stopniowo dodając zimny budyń.

3.    Krem wyłożyć na upieczone ciasto makowo-kokosowe.

4.    Na to kłaść herbatniki Pettitki maczane z obu stron w rumie (nie w innym alkoholu).

5.    Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej 1 tabliczkę czekolady gorzkiej z dużą łyżką dobrej margaryny 3 łyżkami stołowymi wody. Tę masę jeszcze gorąca rozsmarować na ciastkach.

6.    Po lekkim wystudzeniu czekolady posypać kokosem.
Zapewniam, że będzie smakowało.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl