CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE II, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE II
Składniki na ciasto:
20 dkg zmielonego maku
20 dkg kokosu
8 białek
1 szklanka cukru
Krem budyniowy:
2 budynie waniliowe
1 l mleka
30 dag masła
½ szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
herbatniki pettitki
rum
tabliczka gorzkiej czekolady
WYKONANIE:
1. białka ubić na sztywno z cukrem dodać mak i kokos - delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę upiec (około 30 minut w temp.180 stopni).
2. następnie: ugotować 2 budynie waniliowe lub śmietankowe w 0,9 l mleka - wystudzić. Ucierać 30 dkg masła z 1/2 szklanki cukru pudru, stopniowo dodając zimny budyń.
3. Krem wyłożyć na upieczone ciasto makowo-kokosowe.
4. Na to kłaść herbatniki Pettitki maczane z obu stron w rumie (nie w innym alkoholu).
5. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej 1 tabliczkę czekolady gorzkiej z dużą łyżką dobrej margaryny 3 łyżkami stołowymi wody. Tę masę jeszcze gorąca rozsmarować na ciastkach.
6. Po lekkim wystudzeniu czekolady posypać kokosem.
Zapewniam, że będzie smakowało.