CIASTO KORONA, Przepisy ERICA LANLARDA
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Czekoladowo-pomarańczowe ciasto korona
Składniki
· 1 pomarańcza (Sewilla jeśli jest dostępna)
· 100g czekolada, podzielone na kawałki
· 3 jajka
· 280g cukru
· 240ml oleju słonecznikowego
· 25 g kakao w proszku
· 250g mąki pszennej
· 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
· Kandyzowana skórka pomarańczowa, do dekoracji
ganache (glazura)
· 200g czekolada, podzielone na kawałki
· 50g masła
· 225ml śmietany kremówki
lRozgrzej piekarnik do 180 ° C . Natłuść dużą formę( z kominkiem) do pieczenia bab o podstawie 23cm. llSzpikulcem przebij pomarańczę, a następnie gotuj we wrzącej wodzie przez 30 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu zmiksuj i pozostaw do wystygnięcia. llRozpuść czekoladę w żaroodpornej misce ustawić na garnku z gotującą się wodą, lub w kuchence mikrofalowej. Pozostawić do ostygnięcia. llW dużej misce, lekko ubić jajka, cukier i olej. Najlepiej robotem i stopniowo dodawać puree z pomarańczy, odrzucając wszelkie pestki, a następnie wymieszać ze stopioną i schłodzoną czekoladą i ekstraktem pomarańczowym. Przesiej kakao, mąkę i proszek do pieczenia przez sito, a następnie dobrze wymieszaj i wlej do formy. llPiecz w środkowej części piekarnika przez 35-40 minut, aż ciasto będzie sprężynować lekko w środku przy jego dotknięciu. (Sprawdź po 45 minut i przykryć folią, jeśli jest za bardzo brązowe.) llPozostawić do ostygnięcia na 10 minut w formie, a potem wyjmij na kratkę do całkowitego wystygnięcia. llAby zrobić ganache czekoladowe, należy włożyć czekoladę, masło i śmietana do żaroodpornej miski. Doprowadzić śmietankę do wrzenia i pozostawić na 2 minuty, a następnie wymieszać na gładką masę. Rozprowadź ganache na ciasto i udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową. l [ Pobierz całość w formacie PDF ]