CIASTO KORONA, Przepisy ERICA LANLARDA

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Czekoladowo-pomarańczowe ciasto korona

 

Składniki

·         1 pomarańcza (Sewilla jeśli jest dostępna)

·         100g czekolada, podzielone na kawałki

·         3 jajka

·         280g cukru

·         240ml oleju słonecznikowego

·         25 g kakao w proszku

·         250g mąki pszennej

·         1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

·         1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

·         Kandyzowana skórka pomarańczowa, do dekoracji


ganache (glazura)

·         200g czekolada, podzielone na kawałki

·         50g masła

·         225ml śmietany kremówki

lRozgrzej piekarnik do 180 ° C . Natłuść dużą formę( z kominkiem) do pieczenia bab o podstawie  23cm. llSzpikulcem przebij pomarańczę, a następnie gotuj we wrzącej wodzie przez 30 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu zmiksuj i pozostaw do wystygnięcia. llRozpuść czekoladę w żaroodpornej misce ustawić na garnku z gotującą się wodą, lub w kuchence mikrofalowej. Pozostawić do ostygnięcia. llW dużej misce, lekko ubić jajka, cukier i olej. Najlepiej robotem i stopniowo dodawać  puree z pomarańczy, odrzucając wszelkie pestki, a następnie wymieszać ze stopioną i schłodzoną czekoladą i ekstraktem pomarańczowym. Przesiej kakao, mąkę i proszek do pieczenia przez sito, a następnie dobrze wymieszaj i wlej do formy. llPiecz w środkowej części piekarnika przez 35-40 minut, aż ciasto będzie sprężynować lekko w środku przy jego dotknięciu. (Sprawdź po 45 minut i przykryć folią, jeśli jest za bardzo brązowe.) llPozostawić do ostygnięcia na 10 minut w formie, a potem wyjmij na kratkę do całkowitego wystygnięcia. llAby zrobić ganache czekoladowe, należy włożyć czekoladę, masło i śmietana do żaroodpornej miski. Doprowadzić śmietankę do wrzenia i pozostawić na 2 minuty, a następnie wymieszać na gładką masę. Rozprowadź ganache na ciasto i udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową. l [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl