CEBULA FASZEROWANA, Kuchnia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CEBULA FASZEROWANA
12 -14 dużych cebul, 25 dag mielonego mięsa, szklanka ugotowanego na sypko ryżu, 3- 4 łyżki oleju, 2 łyżki pasty pomidorowej, pół szklanki śmietany, kostka rosołowa, sól, pieprz, mielona papryka oraz łyżeczka posiekanej natki pietruszki.
Do mięsa dodać zimny ryż i przyprawy (tyle, by farsz był dość ostry), wymieszać. Cebulę obrać z łusek, zostawiając ogonki, wstawić do garnka, zalać wrzącą wodą, posolić, chwilę gotować. Wyjąć z garnka, ułożyć na talerzu, ściąć nożem tyle czubka, by zmieściła się łyżeczka. Delikatnie wydrążyć nią środki cebul (wyjęty miąższ można zużyć do przyrządzenia zupy cebulowej następnego dnia). Farszem napełnić wydrążone cebule, ustawić je ciasno w niskim, szerokim garnku. Dodać olej, kostkę rosołową i szklankę wody, dusić na małym ogniu pod przykry ciem, aż cebule będą miękkie. Podczas duszenia uzupełniać wodę. Na końcu dodać pastę pomidorową, śmietanę. Cebule wyjmować ostrożnie łyżką, ułożyć na talerzu, posypać natką.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]