CIASTO Z JABŁKAMI Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO Z JABŁKAMI Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
Ciasto ucierane
Składniki:
5 jaj
margaryna - tyle, ile waga jaj
cukier - tyle, ile waga jaj
mąka - tyle, ile waga jaj
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto.
Ciasto biszkoptowe
Ubić biszkopt z 5 jaj.
Składniki:
5 jaj
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodając żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodatki:
4-5 jabłek
10-15 dag twardej marmolady
4-5 łyżek bułki tartej
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w plastry i wydrążyć środki.
Polewa czekoladowa
Składniki:
10 dag czekolady
(gorzka, mleczna, biała)
Wykonanie:
Czekoladę pokruszyć na drobne kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej (naczynie z pokruszoną czekoladą umieścić bezpośrednio nad naczyniem z gotującą wodą). Czekolada powinna rozpuszczać się powoli. Wymieszać po całkowitym jej rozpuszczeniu.
Gotową przyozdobić wierzch ciasta.
Uwaga:
Można dodać do czekolady gorzkiej 1-2 łyżki wody, a do mlecznej i białej 1-2 łyżki mleka.
Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto ucierane - posypać tartą bułką - rozłożyć plastry jabłek - środek każdego plastra wypełnić marmoladą - zalać ciastem biszkoptowym. Piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 50 min.
Po upieczeniu wierzch przyozdobić polewą czekoladową.