CIASTO Z BUDYNIEM, Kuchnia-przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO Z BUDYNIEM
Składniki:
· 4 szklanki mąki
· 1 szklanka cukru pudru
· 2 jaja
· 1 margaryna
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 4 budynie (0,5l)
· Puszka brzoskwiń
Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części. (można włożyć na trochę ciasto do lodówki, żeby się lepiej rozwałkowało ale nie trzeba) Jedną część rozwałkować, położyć do blachy, powbijać widelec żeby zrobić otwory i wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Budyń ugotować (1sklanke mleka mniej), trochę przestudzić(tak żeby z około 10 minut) i wyłożyć na brzoskwinie. Następnie położyć drugą rozwałkowaną część ciasta i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec stopniowo zwiększając temperaturę(do 200°C). Placek piecze się około godziny. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladową.
Polewa czekoladowa
· 10 dkg masła
· 2 łyżki mleka
· 10 dkg cukru pudru
· 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
· 2 czubate łyżki kakao
Rozpuścić to na gorąco, ale nie gotować.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]