CIASTO Z BUDYNIEM, Kuchnia-przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CIASTO Z BUDYNIEM

 

Składniki:

·         4 szklanki mąki

·         1 szklanka cukru pudru

·         2 jaja

·         1 margaryna

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         4 budynie (0,5l)

·         Puszka brzoskwiń

 

     Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części. (można włożyć na trochę ciasto do lodówki, żeby się lepiej rozwałkowało ale nie trzeba) Jedną część rozwałkować, położyć do blachy, powbijać widelec żeby zrobić otwory i wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie.

     Budyń ugotować (1sklanke mleka mniej), trochę przestudzić(tak żeby z około 10 minut) i wyłożyć na brzoskwinie. Następnie położyć drugą rozwałkowaną część ciasta i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec stopniowo zwiększając temperaturę(do 200°C). Placek piecze się około godziny. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladową.

 

Polewa czekoladowa

·         10 dkg masła

·         2 łyżki mleka

·         10 dkg cukru pudru

·         1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

·         2 czubate łyżki kakao

     Rozpuścić to na gorąco, ale nie gotować.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl