CIASTO WAWELSKIE, Przepisy kulinarne i dekoracje potraw

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 

 

 

 

 

CIASTO  WAWELSKIE 

Składniki :

Ciasto 1 : 50 dkg mąki , 15 dkg cukru , 15 dkg margaryny , ½ szkl. miodu , 2 jajka ,           1 łyżeczka sody , powidło

 

Ciasto 2 : 5 jaj , 5 łyżek cukru , 10 dkg zmielonych orzechów , 2 łyżki bułki tartej , 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska )

 

Krem : 1 kostka masła , ½ l mleka , 1 łyżka mąki pszennej , 1 łyżka mąki ziemniaczanej ,      3 żółtka , 5 łyżek cukru , 1 cukier waniliowy

 

Polewa : 4 białka , 15 dkg cukru , 10 dkg rodzynek , 7 dkg orzechów , 7 dkg migdałów

 

Wykonanie ciasta 1

Do przesianej mąki dodajemy cukier , sodę i pokrojoną na małe kawałeczki ocieploną margarynę . Robimy w środku mąki dołek , do którego wbijamy jajka i wlewamy miód . Wyrabiamy ciasto rękami do chwili , gdy wszystkie składniki się połączą , a ciasto będzie błyszczące i elastyczne . Dzielimy je na 2 części . Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy na 2 duże blaszki ( wysmarowane tłuszczem i opruszone bułką tartą ) . Wierzch każdego ciasta smarujemy powidłem . Następnie 4 białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę . Ubitą pianą smarujemy wierzch obu ciast i posypujemy ( sparzonymi ) rodzynkami , posiekanymi orzechami i migdałami . Pieczemy aż ciasto zrumieni się i będzie odchodzić od brzegów blaszki ; w temperaturze 190 – 200°C .

 

Wykonanie ciasta 2

Oddzielamy żółtka jaj od białek . Białka ubijamy na sztywno – do piany dodajemy stopniowo cukier i żółtka . W momencie , gdy wszystkie składniki połączą się , wsypujemy zmielone orzechy ( zmieszane uprzednio z bułką tartą i proszkiem do pieczenia ) i delikatnie mieszamy łyżką . Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną wcześniej blaszkę . Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 30 minut .

 

 

 

Wykonanie kremu

Odlewamy trochę mleka i rozprowadzamy w nim obie mąki . żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości . Do utartych żółtek wlewamy gorące mleko i szybko mieszamy łyżką , następnie wlewamy rozprowadzoną mąkę i jeszcze raz dokładnie mieszamy . Gotujemy chwilę na małym ogniu , ciągle mieszając , aż masa zgęstnieje           – zostawiamy do całkowitego ostudzenia . Masło ucieramy mikserem na „ puch ” . Do utartego masła dodajemy stopniowo po łyżce zimnego kremu . Masę ucieramy tak długo , aż będzie miękka i puszysta . Na ciasto miodowe z pianą wykładamy połowę kremu , przykrywamy ciastem orzechowym , które smarujemy pozostałą masą i nakładamy drugi miodownik .

 

UWAGA : najlepiej upiec to ciasto dwa dni przed spożyciem , ponieważ musi nawilgnąć .

 

 

SMACZNEGO  !

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl