CIASTO PAWI OGON, PRZEPISY, Ciasta i desery

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CIASTO PAWI OGON

 

Składniki :

·        

80 g maki pszennej + 4 szklanki

·         2/3 szklanki cukru pudru

·         4 jajka + 2 żółtka

·         250 g margaryny

·         1/2 szklanki śmietany 18 %

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1/2 szklanki mielonych orzechów

·         1 słoik powideł śliwkowych

·         200 g masła

·         1 L mleka

·         1 szklanka cukru kryształ

·         2 opakowania cukru waniliowego

·         80 g maki ziemniaczanej

·         2 opakowania galaretki żurawina, wiśnia

·         1 duża paczka okrągłych biszkoptów

·         1 opakowanie polewy czekoladowej


 Opis wykonania :
1. 4 szklanki maki przesiewamy na stolnicę , dodaje3my cukier puder, proszek do pieczenia, 1 jajko i 2 żółtka, margarynę i śmietanę .Wszystko posiekać i wyrobić ciasto . Podzielić na 4 części, każdą owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.

2. Następnie należy rozwałkować ciasto,na płaty wielkości blachy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy jeden z blatów i pieczemy w 180 C przez 15 minut. Wyciągamy i studzimy.

3. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, smarujemy powidłami i posypujemy orzechami. Zwijamy w roladę i układamy na wyścielonej papierem blaszce . Pieczemy ok. 20 minut w 180 C. Studzimy.

4. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z opisem na opakowaniu . 

5. Z mleka odlewamy 1 szklankę i miksujemy z 3 jajkami oraz reszta mąki pszennej i mąką ziemniaczaną .Pozostałe mleko gotujemy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, następnie wlewamy mieszankę jajeczną , wszystko gotujemy cały czas mieszając do zgęstnienia. Po ugotowaniu przykrywamy folia spożywczą tak by dotykała powierzchni budyniu i studzimy. Zapobiegnie to tworzeniu się kożucha .

6. Masło ucieramy na puch , dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i dokładnie wyrabiamy. 

7. W blaszce wyłożonej folia układamy upieczony blat ciasta , wykładamy na niego 1/2 masy , na budyniu układamy rolady jedną obok drugie tworząc małe odstępy. Miedzy rolady za pomocą łyżki wykładamy tężejąca galaretkę , wstawiamy do lodówki by galaretka całkowicie stężała . Gdy galaretka zastygnie wykładamy pozostałą masę . Na wierzchu układamy biszkopty , dekorujemy polewą czekoladową .

8. Ciasto wkładamy na min. 2 godziny do lodówki .
 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl