CIASTA2, CIASTA I DESERY

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 

 

 



 

 

 

CIASTO BUDYNIOWO-KISIELOWE

 

składniki:

Ciasto:

• 2 kisiele

• 2 budynie (wiśniowe lub malinowe)

• 5 jajek

• 7÷8 łyżek cukru

• 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

• ½ kostki masła

• ½ kostki margaryny

• 1 żółtko

• 1 szklanka cukru pudru

• 1⁄3 szklanki kwaśnego mleka

• kieliszek wódki (lub koniaku)

sposób przyrządzania:

Ciasto: białka ubić na sztywną pianę, dodawać po jednej łyżeczce cukru, żółtka i ubijać do białości. Do piany wsypać kisiele i budynie oraz proszek do pieczenia, mieszać łyżką, aż masa zrobi się różowa. Wlać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec około 40 minut. Masa: masło, margarynę, żółtko i cukier utrzeć. Do gładkiej masy wlewać po trochu kwaśne mleko i wódkę, ponownie ucierać na jednolitą masę. Ostudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć masą i dowolnie udekorować.

 

 

CIASTO CUDOWNE

 

składniki:

Ciasto:

• 40 dag mąki krupczatki

• 7 dag miodu

• 7 dag masła
• 15 dag cukru pudru

• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

• 1 jajko

• trochę wody

Masa:

• 25 dag masła roślinnego
• 20 dag cukru pudru

• 2 żółtka

• 2 szklanki mleka

• 2 czubate łyżki kaszy manny

• 1 torebka cukru waniliowego

• 2 łyżki wiórków kokosowych

sposób przyrządzania:

Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować trzy placki, każdy nakłuć widelcem i osobno upiec. Masa: ugotować gęstą kaszkę, ostudzić, wsypać wiórki kokosowe. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ciągle ucierając, dodawać po łyżce kaszy. Przełożyć placki masą i ochłodzić ciasto w lodówce.

 

 

CIASTO CYGAŃSKIE

 

składniki:

Ciasto:

• 25 dag mąki pszennej

• ½ łyżeczki proszku do pieczenia

• 10 dag cukru pudru

• 2 żółtka

• 13 dag (½ kostki) masła (margaryny)

do przełożenia: dżem

Polewa czekoladowo-orzechowa:

• ½ szklanki mleka (lub śmietanki)

• 22 dag cukru

• 10 dag czekolady (lub 5 dag kakao)

• ½ szklanki (posiekanych) orzechów włoskich

sposób przyrządzania:

Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, wbijać żółtka, dodać niezbyt twardy tłuszcz i posiekać wszystkie składniki nożem, a gdy się połączą ― wyrabiać krótko rękami. Rozwałkować ciasto, przenieść je na blachę wysmarowaną cienko masłem. Podpiec w nagrzanym piekarniku (180°C) ok. 20 minut na jasnozłoty kolor. Polewa czekoladowo-orzechowa: gotować mieszając, w rondelku mleko (lub śmietankę), cukier i czekoladę (lub kakao). Gdy masa zacznie gęstnieć, wsypać orzechy i chwilę jeszcze podgrzewać. Ostudzone ciasto pokryć warstwą dżemu i wylać na nią polewę.

 

 

CIASTO CYTRYNOWE I

 

składniki:

• 35 dag mąki tortowej

• 35 dag cukru

• 25 dag masła roślinnego

• 3 łyżeczki proszku do pieczenia

• 6 jajek

• 3 cytryny

sposób przyrządzania:

Masło ucierać z cukrem stopniowo dodając po jednym jajku. Podczas ucierania po trochu wlewać sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Można również dodać startą skórkę z cytryny. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzeć na gładką masę. Wlać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 30 minut. Po przestudzeniu można polukrować białym lukrem utartym z cukru pudru i soku z jednej cytryny.

 

 

CIASTO CYTRYNOWE II

 

składniki:

• 25 dag cukru
• 4÷5 jajek

• 25 dag margaryny
• 18 dag mąki ziemniaczanej

• 18 dag mąki pszennej

• skórka (starta) z 2÷3 cytryn

• sok z 1 cytryny

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

sposób przyrządzania:

Składniki ciasta po kolei wkładać do miski i ucierać mikserem na jednolitą masę lub najpierw utrzeć cukier z jajkami, potem dodać margarynę, skórkę, dosypać obie mąki i wlać sok z cytryny. Można dodać proszek do pieczenia, ale jeśli ciasto będzie dobrze utarte lub zmiksowane ― nie jest to potrzebne. Wysmarować formę lub prodiż margaryną, wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto i piec ok. 40 minut.

 

 

CIASTO CZEKOLADOWE

 

składniki:

• 15 dag masła (lub margaryny)

• 15 dag cukru

• 5 jajek

• 75 g mąki

• 75 g mąki ziemniaczanej

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 1 torebka cukru waniliowego

• szczypta soli

• 1 olejek rumowy

• 20 g kakao

• 10 dag (startej) czekolady

• 15 g (zmielonych) migdałów (lub orzechów)

sposób przyrządzania:

Rozbić jajka, oddzielić białka, ubić je na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać po odrobinie cukru i proszku do pieczenia. Na stolnicy posiekać masło z mąką, dodać żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól, olejek. Na koniec bakalie, czekoladę i kakao. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy. Piec w temp. (180°C) przez około 50 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

 

 

CIASTO CZEREŚNIOWE

 

składniki:

• 2 szklanki mąki

• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

• 5 jajek

• 1 szklanka cukru

• 20 dag masła

do formy: masło i tarta bułka

• ok. ½ kg (wydrylowanych) czereśni
sposób przyrządzania:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Całe jajka wybić do miski, dodać cukier. Masło włożyć do rondelka, rozpuścić, trzymać gorące. Prostokątną blachę z wyższymi brzegami wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do temperatury (185°C). Jajka ubić z cukrem, dodawać po trochę mąkę z proszkiem,  na koniec dodać gorący tłuszcz. Wymieszać, wylać do formy.  Wydrylowane czereśnie  ułożyć na cieście. Piec w temperaturze (185°C) ok. 20 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

 

 

CIASTO CZESKIE

 

składniki:

Ciasto: • 45 dag mąki pszennej

• 15 dag cukru pudru

• 1 jajko

• 5 dag masła (lub margaryny)

• 1 łyżka octu (dodaje kruchości)

• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

• 2 łyżki miodu

• 3 łyżki mleka (lub śmietany)

Krem:

• 25 dag cukru pudru

• 25 dag masła

• ½ litra mleka

• 1 budyń waniliowy

• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

• olejek waniliowy

sposób przyrządzania:

Ciasto: z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na trzy części. Każdą upiec. Krem: budyń zmieszać z mąką ziemniaczaną i ugotować na mleku. Masło utrzeć na masę i połączyć z budyniem, dodać olejek i przełożyć placki. Polać polewą czekoladową.

 

 

CIASTO DROŻDŻOWE

 

składniki:

• 50 dag mąki

• 10 dag cukru

• 3 dag (świeżych) drożdży

• ¼ litra (ciepłego) mleka

• 10 dag masła

• 5 żółtek

• szczypta soli

sposób przyrządzania:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 2-ma łyżkami mleka, odstawić żeby się „ruszyły” na ok. 15 minut. Całą mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać powoli letnie mleko, sól, wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić, żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać do ciasta. Wyrabiać drewnianą łyżką (można też wyrabiać ciasto mikserem, co bardzo skraca czas i jest mniej męczące). W końcu wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, wyrabiać i uderzać dłońmi do momentu, gdy będzie już gładkie, lśniące i będzie odstawało od ręki. Uformować kulę, ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 25-40 minut, aby ciasto dwukrotnie powiększyło swoją objętość. Foremki do pieczenia wysmarować cieniutko tłuszczem i wysypać mąką. Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz zagnieść i wkładać do foremek do 1∕3 wysokości. Piec w temperaturze ok. (180°C) przez ok. 50 minut.

 

 

CIASTO DROŻDŻOWE NA STRUCLE (Z MAKIEM) I BABKI

 

składniki:

Rozczyn:

• 7 dag drożdży

• 1 łyżeczka cukru

• mleko

• mąka pszenna

Ciasto: • 50 dag mąki pszennej

• 5 żółtek

• 1 jajko

• cukier: (18 dag do babki, 15 dag do strucli makowej, 12 dag do strucli z konfiturami)

• 1 torebka cukru waniliowego

• ok. 1 szklanki mleka (lub słodkiej śmietanki)

• sól

• 15 dag masła (margaryny)

Masa makowa:

• 25 dag maku

• 1 szklanka mleka

• 1 żółtko

• 18 dag cukru pudru

• 2 łyżki prawdziwego miodu

• 1 torebka cukru waniliowego

• 2 białka

• 2 łyżki masła

• ½ szklanki (posiekanych) bakalii

• ½ szklanki (startej)...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl