CIASTA2, CIASTA I DESERY
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO BUDYNIOWO-KISIELOWE
składniki:
Ciasto:
• 2 kisiele
• 2 budynie (wiśniowe lub malinowe)
• 5 jajek
• 7÷8 łyżek cukru
• 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
• ½ kostki masła
• ½ kostki margaryny
• 1 żółtko
• 1 szklanka cukru pudru
• 1⁄3 szklanki kwaśnego mleka
• kieliszek wódki (lub koniaku)
sposób przyrządzania:
Ciasto: białka ubić na sztywną pianę, dodawać po jednej łyżeczce cukru, żółtka i ubijać do białości. Do piany wsypać kisiele i budynie oraz proszek do pieczenia, mieszać łyżką, aż masa zrobi się różowa. Wlać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec około 40 minut. Masa: masło, margarynę, żółtko i cukier utrzeć. Do gładkiej masy wlewać po trochu kwaśne mleko i wódkę, ponownie ucierać na jednolitą masę. Ostudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć masą i dowolnie udekorować.
CIASTO CUDOWNE
składniki:
Ciasto:
• 40 dag mąki krupczatki
• 7 dag miodu• 7 dag masła
• 15 dag cukru pudru
• 1 jajko
• trochę wody
Masa:
• 25 dag masła roślinnego
• 20 dag cukru pudru
• 2 żółtka
• 2 szklanki mleka
• 2 czubate łyżki kaszy manny• 1 torebka cukru waniliowego
• 2 łyżki wiórków kokosowychsposób przyrządzania:
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować trzy placki, każdy nakłuć widelcem i osobno upiec. Masa: ugotować gęstą kaszkę, ostudzić, wsypać wiórki kokosowe. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ciągle ucierając, dodawać po łyżce kaszy. Przełożyć placki masą i ochłodzić ciasto w lodówce.
CIASTO CYGAŃSKIE
składniki:
Ciasto:
• 25 dag mąki pszennej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 10 dag cukru pudru
• 2 żółtka
• 13 dag (½ kostki) masła (margaryny)
do przełożenia: dżem
Polewa czekoladowo-orzechowa:
• ½ szklanki mleka (lub śmietanki)
• 22 dag cukru
• 10 dag czekolady (lub 5 dag kakao)
• ½ szklanki (posiekanych) orzechów włoskich
sposób przyrządzania:
Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, wbijać żółtka, dodać niezbyt twardy tłuszcz i posiekać wszystkie składniki nożem, a gdy się połączą ― wyrabiać krótko rękami. Rozwałkować ciasto, przenieść je na blachę wysmarowaną cienko masłem. Podpiec w nagrzanym piekarniku (180°C) ok. 20 minut na jasnozłoty kolor. Polewa czekoladowo-orzechowa: gotować mieszając, w rondelku mleko (lub śmietankę), cukier i czekoladę (lub kakao). Gdy masa zacznie gęstnieć, wsypać orzechy i chwilę jeszcze podgrzewać. Ostudzone ciasto pokryć warstwą dżemu i wylać na nią polewę.
CIASTO CYTRYNOWE I
składniki:
• 35 dag mąki tortowej• 35 dag cukru
• 25 dag masła roślinnego
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 6 jajek
• 3 cytryny
sposób przyrządzania:
Masło ucierać z cukrem stopniowo dodając po jednym jajku. Podczas ucierania po trochu wlewać sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Można również dodać startą skórkę z cytryny. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzeć na gładką masę. Wlać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 30 minut. Po przestudzeniu można polukrować białym lukrem utartym z cukru pudru i soku z jednej cytryny.
CIASTO CYTRYNOWE II
składniki:
• 25 dag cukru
• 4÷5 jajek
• 25 dag margaryny
• 18 dag mąki ziemniaczanej
• 18 dag mąki pszennej
• skórka (starta) z 2÷3 cytryn
• sok z 1 cytryny
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
sposób przyrządzania:
Składniki ciasta po kolei wkładać do miski i ucierać mikserem na jednolitą masę lub najpierw utrzeć cukier z jajkami, potem dodać margarynę, skórkę, dosypać obie mąki i wlać sok z cytryny. Można dodać proszek do pieczenia, ale jeśli ciasto będzie dobrze utarte lub zmiksowane ― nie jest to potrzebne. Wysmarować formę lub prodiż margaryną, wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto i piec ok. 40 minut.
CIASTO CZEKOLADOWE
składniki:
• 15 dag masła (lub margaryny)
• 15 dag cukru
• 5 jajek
• 75 g mąki
• 75 g mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• szczypta soli
• 1 olejek rumowy
• 20 g kakao
• 10 dag (startej) czekolady
• 15 g (zmielonych) migdałów (lub orzechów)
sposób przyrządzania:
Rozbić jajka, oddzielić białka, ubić je na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać po odrobinie cukru i proszku do pieczenia. Na stolnicy posiekać masło z mąką, dodać żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól, olejek. Na koniec bakalie, czekoladę i kakao. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy. Piec w temp. (180°C) przez około 50 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
CIASTO CZEREŚNIOWE
składniki:
• 2 szklanki mąki
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• 20 dag masła
do formy: masło i tarta bułka
• ok. ½ kg (wydrylowanych) czereśni
sposób przyrządzania:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Całe jajka wybić do miski, dodać cukier. Masło włożyć do rondelka, rozpuścić, trzymać gorące. Prostokątną blachę z wyższymi brzegami wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do temperatury (185°C). Jajka ubić z cukrem, dodawać po trochę mąkę z proszkiem, na koniec dodać gorący tłuszcz. Wymieszać, wylać do formy. Wydrylowane czereśnie ułożyć na cieście. Piec w temperaturze (185°C) ok. 20 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
CIASTO CZESKIE
składniki:
Ciasto: • 45 dag mąki pszennej• 15 dag cukru pudru
• 1 jajko
• 5 dag masła (lub margaryny)
• 1 łyżka octu (dodaje kruchości)
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 2 łyżki miodu
• 3 łyżki mleka (lub śmietany)
Krem:
• 25 dag cukru pudru
• 25 dag masła
• ½ litra mleka
• 1 budyń waniliowy
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• olejek waniliowy
sposób przyrządzania:
Ciasto: z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na trzy części. Każdą upiec. Krem: budyń zmieszać z mąką ziemniaczaną i ugotować na mleku. Masło utrzeć na masę i połączyć z budyniem, dodać olejek i przełożyć placki. Polać polewą czekoladową.
CIASTO DROŻDŻOWE
składniki:
• 50 dag mąki
• 10 dag cukru
• 3 dag (świeżych) drożdży
• ¼ litra (ciepłego) mleka
• 10 dag masła
• 5 żółtek
• szczypta soli
sposób przyrządzania:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 2-ma łyżkami mleka, odstawić żeby się „ruszyły” na ok. 15 minut. Całą mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać powoli letnie mleko, sól, wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić, żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać do ciasta. Wyrabiać drewnianą łyżką (można też wyrabiać ciasto mikserem, co bardzo skraca czas i jest mniej męczące). W końcu wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, wyrabiać i uderzać dłońmi do momentu, gdy będzie już gładkie, lśniące i będzie odstawało od ręki. Uformować kulę, ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 25-40 minut, aby ciasto dwukrotnie powiększyło swoją objętość. Foremki do pieczenia wysmarować cieniutko tłuszczem i wysypać mąką. Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz zagnieść i wkładać do foremek do 1∕3 wysokości. Piec w temperaturze ok. (180°C) przez ok. 50 minut.
CIASTO DROŻDŻOWE NA STRUCLE (Z MAKIEM) I BABKI
składniki:
Rozczyn:
• 7 dag drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• mleko
• mąka pszenna
Ciasto: • 50 dag mąki pszennej• 5 żółtek
• 1 jajko
• cukier: (18 dag do babki, 15 dag do strucli makowej, 12 dag do strucli z konfiturami)
• 1 torebka cukru waniliowego
• ok. 1 szklanki mleka (lub słodkiej śmietanki)
• sól
• 15 dag masła (margaryny)
Masa makowa:
• 25 dag maku
• 1 szklanka mleka
• 1 żółtko
• 18 dag cukru pudru
• 2 łyżki prawdziwego miodu
• 1 torebka cukru waniliowego
• 2 białka
• 2 łyżki masła
• ½ szklanki (posiekanych) bakalii
• ½ szklanki (startej)...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]