CIASTO TOFFI BEZ PIECZENIA, coś dla żołądka, ciasta
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO TOFFI BEZ PIECZENIA
Dodane przez: justi2211
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki
krakersy 2-3 duże paczki
masa kajmakowa - gotowana - 1 puszka
śmietana 18% - 2 kubeczki (większe)
śnieżka - 2 opakowania
łyżka żelatyny
gotowa masa do tortów - ja dodałam waniliową
sok z cytryny+cukier waniliowy
starta czekolada lub prażone migrały
Pyszne i bardzo ładne ciasto, nie wymaga zbyt wiele czasu. Świetnie na świeta i większe okazje.
Etapy przygotowania
Ciasto najlepiej zrobić w blaszce prostokątnej z bokami, toteż najpierw należy wyłożyć ją papierem do pieczenia bądź folią aluminiową.
Przygotować masę do tortu według przepisu na opakowaniu - ja zdecydowanie wolę taką masę bo jest delikatniejsza niż zwykła budyniowa.
Sok z cytryny wymieszać z odrobiną przegotowanej wody i cukrem waniliowym.
W blaszce ułożyć pierwszą warstwę krakersów, wyłożyć przygotowaną masę do tortów, następnie położyć kolejną warstwę krakersów, krakersy delikatnie nasączyć - sok z cytryny+cukier waniliowy+woda(należy zrobić to naprawdę delikatnie, by ciasto nie było zbyt mokre), następnie rozsmarować masę kajmakową(nie może to być zbyt gruba warstwa, przykryć to krakersami. Ubić śmietaną ze śnieżkami i dodać żelatynę. Wyłożyć na lekko! nasączone krakersy. Całość posypać startą czekoladą lub migrałami.
Schłodzić - schłodzone lepiej się kroi i wyśmienićie smakuje.
Smacznego!!!
[ Pobierz całość w formacie PDF ]