CIASTA, KULINARIA- PRZEPISY

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
-----------------------------------------------------------------------```````````````````````````````````````````````````````````````````````Ciasto kopiec kretaSkładniki:Ciasto:3 jajkakostka masła3/4 szkl. cukru, cukier waniliowy1,5 szkl. mški4 łyżki kakao2 łyżeczki proszku dopieczenia0,5 szkl. mlekaBita mietana:0,5 l mietany kremówki3 łyżki cukru pudru4 łyżeki żelatyny4-5 łyżek mlekaDo nasšczenia:Wymieszać:sok z połowy cytryny3 łyżki wody1,5 łyżeczki cukruDodatkowo:100 g gorzkiej czekolady3 bananyŻelatynę namoczyć w niewielkiej iloci wody i odstawić.Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywnš pianę.Masło utrzeć z cukrem na gładkš masę. Dodać stopniowo po jednym żółtku. Następnie przesianš mškę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz pianę z białek. Na koniec dodać mleko w takiej iloci, by ciasto było lekko lejšce (nie może być gęste, ani zbyt rzadkie).Ciasto wylać na okršgłš formę do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 40 minut.Upieczone, wystudzone ciasto wydršżyć, zostawiajšc około 1 cm nienaruszonego brzegu. Wydršżone ciasto skropić sokiem z cytryny wymieszanym z wodš i cukrem. Resztę ciasta drobno pokruszyć w miseczce.Banany przekroić wzdłuż na pół i układać na wydršżonym ciecie.Czekoladę zetrzeć na tarce i grubych oczkach.Napęczniałš żelatynę rozpucić w niewielkiej iloci mleka i przestudzić.mietanę ubić z cukrem pudrem. Kiedy będzie sztywna, nadal ubijajšc należy powoli wlewać mleko z rozpuszczonš żelatynš. Na koniec dodać wiórki czekoladowe i delikatnie wymieszać łyżkš. Masę wyłożyć na banany. Obsypać pokruszonym wczeniej ciastem.Smacznego!```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~makowiec z pomarańczowšMasz ochotę na tradycyjny makowiec z pomarańczowš nutš? Oto sprawdzony przepis!Potrzebujemy:Ciasto:500 g mški40 g drożdży250 ml ciepłego mleka4 żółtka250 g cukruszczypta soli75 g roztopionego masłaMasa makowa:300 g maku300 ml mleka75 g masła100 g cukru5 łyżek miodu100 ml likieru Cointreau2 białka100 g suszonych rodzynek100 g siekanych orzechów laskowych2 łyżki skórki pomarańczowej100 g płatków migdałowychLukier:250 g cukru pudru3 łyżki likieru Cointreau3 łyżki soku z cytryny3 łyżki skórki pomarańczowej, do dekoracjiMakowiec zazwyczaj kojarzy nam się ze więtami Bożego Narodzenia. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię miał zapewniać szczęcie. Poznaj prosty przepis na długo zachowujšcy wieżoć, wilgotny i smaczny makowiec z pomarańczowš nutš. To tradycyjne ciasto pozwoli Ci poczuć smak wišt. Dasz się skusić?~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`~~```````````````````````````````````````````````````````````````````````````Wykwintne ciasto CappuccinoSkładniki na masę cappuccino:5 żółtek1 szkl. cukru pudrukostka masła200g mleka w proszku4 waniliowe serki homogenizowane2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl. wrzštku2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzštkuSkładniki na polewę:1 kostka masła1/3 szkl. mleka1 cukier waniliowy1 szkl. cukru1 i 3/4 szkl. mleka w proszku2 łyżki kakaoDodatkowo:słoiczek drylowanych wini/konfitur liwkowych1 opakowanie bezów1,5 opakowania biszkoptów okršgłych opcjonalnie1. Biszkopt ciemny: wg załšczonego przepisu.2. Przygotowujemy masę cappuccino: żółtka z cukrem ubijamy na parze do momentu aż zrobi się puszysta piana, odkładamy jš do wystudzenia. W tym czasie ucieramy masło i dodajemy wystudzonš pianę z żółtek i cukru. Wszystko łšczymy za pomocš miksera na wysokich obrotach. Kiedy składniki się połšczš dodajemy na przemian po łyżce serka homogenizowanego i mleka w proszku. Następnie dodajemy wystudzonš kawę, a na koniec wystudzonš żelatynę. Mieszamy chwilę do połšczenia składników.3. Przygotowujemy polewę: masło, mleko, cukier waniliowy i cukier rozpuszczamy na małym ogniu w rondelku. Kiedy wszystko się rozpuci, nie dopuszczajšc do zagotowania się dodajemy mleko w proszku intensywnie mieszajšc. Po chwili zdejmujemy z ognia i miksujemy, by pozbyć się wszelkich grudek. Połowę odlewamy i dodajemy kakao, miksujemy.4. Układamy pierwszy biszkopt, na niego winie lub powidła liwkowe i wykładamy połowę masy cappuccino, na niej wykładamy bezy i przykrywamy drugš częciš masy oraz drugim biszkoptem. Polewamy polewš.lub opcjonalniekładziemy drugi biszkopt i wylewamy pozostawionš częć masy cappuccino (nawet jeli wydaje się zbyt rzadka, to zgęstnieje w lodówce). Na wierzch wykładamy biszkopty zakładajšc jeden na drugi i polewamy na przemian polewš białš i czarnš. Schładzamy ciasto najlepiej przez całš noc przed podaniem.""""""""""""""""""""""""""""""""""""""Galaretkowiec.-------------------------------------`````````````````````````````````````Składnikiciasto żółte: 5 żółtek2 jajkapół szklanki cukru kryształu3/4 szklanki mški pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaciasto białe: 5 białekpół szklanki cukru kryształupół szklanki mški pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g wiórek kokosowychmasa: 400 ml mietanki tortowej 36%2 łyżki cukru pudrugalaretka czerwonagalaretka zielonagalaretka niebieska2 łyżki żelatyny3 duże połówki brzoskwiń z puszki5-6 os. 60 min rednie taniePrzygotowanieRobimy ciasto żółte, ubijamy żółtka z jajkami i z cukrem na puszystš masę. Dodajemy przesianš mškę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę (22 cm x 37 cm) wyłożonš papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.Ciasto białe, ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy przesianš mškę z proszkiem i wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy i również wylewamy na blaszkę wyłożonš papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach.Masa: Każdš galaretkę rozpuszczamy osobno w 1,5 szklance wrzštku, wylewamy do płaskich naczyń zostawiamy do wystygnięcia.Jak galaretki sš dobrze zastygnięte kroimy w kostkę, brzoskwinie jeżeli mamy, również kroimy w kostkę.Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnej wody, uzupełniamy wrzštkiem do połowy szklanki, odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzonš mietankę ubijamy z cukrem, wlewamy letniš żelatynę cišgle ubijajšc, następnie dodajemy galaretki w kostkach i brzoskwinie, delikatnie mieszamy.Na żółte ciasto wykładamy masę i przykrywamy białym ciastem.SMACZNEGO==========================Ciasto Tęcza.--------------------------------````````````````````````````````ciasto z makiem: 8 białekpół szklanki cukru pudrupół szklanki mški pszennejpół szklanki maku1 łyżeczka proszku do pieczeniaciasto żółte: 8 żółtek2 całe jajka3/4 szklanki cukru pudru3/4 szklanki mški pszennej1 czubata łyżeczka proszku do pieczeniamasy: 500 ml mietanki tortowej 36%galaretka agrestowagalaretka owoce leneCiasto z makiem. Ubijamy białka ze szczyptš soli na sztywno w między czasie dodajemy cukier puder. Następnie przesiewamy mškę z proszkiem i dodajemy mak, delikatnie mieszamy.Wylewamy na dwie blaszki (20x30), wysmarowane tłuszczem i obsypane mškš. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.Ciasto żółte. Ucieramy żółtka i dwa jajka z cukrem na puszystš masę, dodajemy przesianš mškę z proszkiem i wylewamy na takš samš blaszkę co ciasto z makiem, pieczemy tak samo.Możemy pierwsze ciasto upiec w jednej blaszce, a żółte w drugiej i przekroić to ciasto które wyronie większe.Gdy ciasta się studzš, rozpuszczamy w pół szklanki wrzštku galaretkę zielonš,i tak samo galaretkę czerwonš, każdš w oddzielnej szklance, (ja jednš galaretkę wstawiam do zamrażali a drugš do lodówki, by przyspieszyć sobie zrobienie ciasta).Ubijamy 250 ml mietanki tortowej, dolewamy pod koniec przestudzonš ale płynnš galaretkę, wykładamy na pierwsze ciasto, przykrywamy ciastem żółtym.To samo robimy z pozostałš mietankš i drugš galaretkš, wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim ciastem. Do lodówki i...SMACZNEGO`````````````````````````````````````````````````````ciasto ananasowe---------------------------------------------`````````````````````````````````````````````ciasto biszkoptowe: 4 jajka1 szklanka mški3 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczeniaKrem: 1 puszka ananasów1 duży budyń mietankowy1 kostka masła1 łyżeczka mški1 łyżeczka cukru4 żółtkabeza kokosowa: 20 dkg. Wiórków kokosowych4 białka1 szklanka cukru> 6 os. > 60 min łatwe przystępnePrzygotowanieciasto: białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszajšc dodać żółtka i mškę wymieszanš z proszkiem. Piec ok. 35 min.krem: Z puszki ananasów odsšczyć sok w razie potrzeby dolać wody tak żeby było plynu 1,5 szklanki. Szklankę soku zagotować a resztę zmieszać z proszkiem budyniowym, mškš i cukrem i ugotować budyń. Po wystygnięciu zmiksować z masłem i żółtkami dodać pokrojone ananasy.beza kokosowa: Białka ubić na sztywnš pianę z cukrem, dodać wiórki. Bezę przełożyć na blachę wylożonš papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut.skladanie ciasta; Biszkopt nasšczyć, nie jest to konieczne ale ja lubię taki wilgotny i najczęsciej nasšczam tak: 0,5 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny i alkoholem :) ) Następnie wyłożyć krem i przykryć bezš; wsta... [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl