CIASTA, ciasta(5)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kiślowiec
Składniki
Przepis
4 żółtka (z białek ubić na sztywno pianę)
1 szklanka cukru
1 rozpuszczona margaryna
1 szklanka mąki
3 kiśle np. wiśniowe (ja dałam truskawkowe)
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany
1 zapach arakowy (zależy od koloru kiślu)
wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem elektrycznym. Przelać do formy. Piec ok 45 minut. Po upieczeniu Kiślowca przełożyłam dżemem truskawkowym.
Smacznego
Przepis udostępniony przez Ania W.
Czarny Orfeusz x
Składniki
Przepis
Ciasto: 4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szkalnki cukru
3 łyżki kakao
1 margaryna
5 łyżek mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Masa serowa: 50 dag zmielonego białego sera
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
1 budyń śmietankowy
wiórki kokosowe do dekoracji
Margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao, mleko podgrzewać, stale mieszając do chwili gdy powstanie jednolita masa. Odlać pół szklanki (jako polewa na gotowe ciasto).
Do ostudzonej masy dodawać, stale mieszając, po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą kakaową i przełożyć do tortownicy.
Masa serowa: 1/2 kostki margaryny o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na krem i dalej ucierać, dodając na przemian po jednym jajku i po łyżce zmielonego sera oraz przesiany budyń. Wyrobić na jednolitą masę i wyłożyć do formy na ciasto ciemne.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na ok. 60 minut. Upieczone ciasto polać odlaną polewą kakaową i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego !
Przepis udostępniony przez Ania W.
SerowiecKategoria:
Serowiec, a nie sernik bo w Galicji tak sie nazywa to ciasto. Przepis sprawdzony i odziedziczony po Babci.
Składniki
dla >6 osób
Ser biały, 75 dkg
cukier, 25 dkg
jajka (cale), 4 szt
mąka ziemniaczana, 1 łyżka stołowa
masło, 12 dkg
cukier waniliowy, 1/2 torebki
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
Najlepiej zrobić w malakserze. Żółtka utrzeć z cukrem (kogel mogel). Dodać masło i ser oraz mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Utrzeć aby miało konsystencję gęstej śmietany.
Tortownicę (małą) posmarować masłem i posypać tartą bułką. Wlać ciasto. Można dodać rodzynki.
Piec w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez 45 min.
autor:
Ciasto Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Ciasto bananowe - składniki
· 4 bardzo dojrzałe banany (około 80 dag)
· 25 dag mąki pszennej
· 22 dag cukru
· 5 dag masła
· 1 jajko
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej
· 5 dag posiekanych orzechów włoskich albo rodzynek
· szczypta soli
· do przygotowania formy: po 2 łyżki masła i mąki pszennej
Ciasto bananowe - sposób przygotowania
Banany obrać, rozdrobnić widelcem, a następnie wymieszać z dodawanymi kolejno: cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą. Masło roztopić, wlać do masy i wymieszać. Dodać orzechy lub rodzynki. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto bananowe należy piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C (patyczek wkłuty w upieczone ciasto powinien być suchy).
Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Składniki
Przepis
3 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 200g)
4 galaretki (2 czerwone, 1 zielona, 1 żółta)
owoce (według uznania)
Rozpuścić 1 galaretkę zieloną w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudzić i połączyć z 1 serkiem. Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki. Podczas gdy masa tężeje, rozpuścić 1 czerwoną galaretkę w 1 i 1/2 szklanki wody, ostudzić i połączyć z 1 serkiem. Przelać na zastygniętą masę w formie. Wstawić do lodówki.Tak samo postępujemy z żółtą galaretką i trzecim serkiem. Na trzeciej warstwie układamy owoce i zalewamy pozostałą czerwoną (akurat nie miałam pod ręką i zrobiłam z pomarańczową), tężącą galaretką.
Smacznego !
Przepis udostępniony przez Ania W.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]