CHLEB SEZAMOWY NA MAŚLANCE, Pieczywo jak upiec chleb, Chleby na drożdżach
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CHLEB SEZAMOWY NA MAŚLANCE
Składniki na 1 bochenek:
· 1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej (lub jogurtu naturalnego, greckiego)
· 1/4 szklanki letniej wody
· 1 łyżeczka płynnego miodu
· 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
· 1/2 szklanki mąki orkiszowej
· 1/2 szklanka mąki pszennej razowej
· 2 łyżki otrębów pszennych
· 2 łyżki zarodków pszennych (dodałam otrębów)
· 1 łyżeczka drożdży instant
· 1 i 1/3 łyżeczki soli
· po 1 łyżce bialego i czarnego sezamu
Ponadto: po 1 łyżeczce białego i czarnego sezamu do posypania chleba, jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Ponadto: po 1 łyżeczce białego i czarnego sezamu do posypania chleba, jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Drożdże wymieszać z mąką. Wszystkie składniki wsypać do miski, dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, uformować bochenek, jeśli trzeba podsypując mąką. Umieścić w koszyczku do wyrastania chleba (lub na blaszce), przykryć ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb naciąć, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać sezamem.
Na dno piekarnika dobrze położyć żaroodporne naczynie z wodą lub spryskać ściany piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, potem 10 minut w 220ºC, i ostatnie 10 minut w 200ºC. Studzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Składniki według kolejności z instrukcji umieścić w maszynie do chleba. Nastawić na program "dough" (wyrabianie i rośnięcie ciasta). Zostawić w maszynie na pierwsze rośnięcie do końca programu. Wyjąć i uformować bochenek ... i dalej według przepisu.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]