CHAŁKA DROŻDŻOWA, Kuchnia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CHAŁKA DROŻDŻOWA
50 dag mąki, 5 dag drożdży, łyżeczka smalcu, 2 łyżki masła, łyżka kwaśnej śmietany, 2 łyżki cukru, 2 jaja, szklanka wody, trochę maku, odrobina soli.
Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej przez sitko mąki wbić jaja, dodać śmietanę, cukier, sól oraz wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić ciasto (jeśli jest zbyt gęste, dodać tyle ciepłej wody, by było dość luźne). Smalec i masło podgrzać i wlać do ciasta. Wyra biać do chwili, aż pojawią się pę cherze powietrza, następnie przy kryć ciasto czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wy rośnięcia. Gdy ciasto podwoi swo ją objętość, zagnieść je ponownie i uformować trzy wałeczki grubości około 2 cm. Spieść wałeczki w warkocz. Uformowaną chałkę po zostawić do wyrośnięcia. Następ nie posmarować rozgrzanym ja jem i posypać makiem. Wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]