CHLEB WIELOZIARNISTY, Pieczywo jak upiec chleb, Chleby na drożdżach
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CHLEB WIELOZIARNISTY
Składniki na 2 bochenki:
· 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką)
· 6 łyżek siemienia lnianego
· 6 łyżek łuskanego słonecznika
· 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
· 3 łyżki sezamu
· 2 łyżki pestek dyni
· 1,5 łyżki soli
· 5 łyżek cukru
· 5 dag świeżych drożdży
· 1 litr wody
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keksówki to 9 x 28 cm). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).
Piec około 1 godziny (piekłam 50 minut) w temperaturze 230ºC.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]