CHLEB PSZENNO, Pieczywo jak upiec chleb, Chleby na drożdżach

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CHLEB PSZENNO – ŻYTNI NA MIODZIE

 

 

Składniki na zaczyn:

·         2½ łyżeczki suchych drożdży

·         1 łyżeczka cukru

·         1/2 szklanki letniej wody

 

Ponadto:

·         1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

·         1/4 szklanki wody

·         4 łyżki rozpuszczonego masła

·         4 łyżki miodu

·         2 łyżeczki soli

·         2 szklanki mąki żytniej

·         3 szklanki mąki chlebowej

 

Opcjonalnie:

·         ciasto można dowolnie modyfikować przez dodanie ziaren, otrębów, itp.

 

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklance wody, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać.

 

Do miski miksera wlać mleko, dodać wodę, masło, miód, sól i mąkę żytnią, wymieszać. Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie, wymieszać, pozostawić na 15 minut. Dodać mąkę pszenną i mieszać, aż masa zacznie formować się w kulę (dodałam trochę więcej niż w przepisie, bo ciasto było zbyt klejące). Wyrabiać jeszcze przez 1,5 minuty mikserem lub 10 minut ręcznie. Przełożyć ciasto do naczynia wysmarowanego masłem, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu prawie do podwojenia objętości (1 - 1,5 godziny). Wyjąć z miski, lekko wyrobić, uformować 2 podłużne bochenki i włożyć do foremek keksowych (u mnie foremka o wymiarach 11 x 21 cm) wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą/kaszą manną. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do napuszenia. Przed samym pieczeniem chleb spryskać wodą, można też spryskać wnętrze piekarnika (by uzyskać chrupiąca skórkę), można to powtórzyć 2 - 3 razy w trakcie pieczenia (nie jest to jednak konieczne).

 

Piec w temperaturze 190ºC przez 25 - 35 minut, aż chlebki będą dobrze zarumienione. Piekę z połowy przepisu.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl