CIASTA Z TRUSKAWKAMI, Moje Przepisy, Ciasta i ciasteczka
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTA Z TRUSKAWKAMI.
CIASTO Z TRUSKAWKAMI, PIANĄ, KRUSZONKĄ.
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 kostka margaryny
2/3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki:
50 dag truskawek
2/3 łyżki kakao
piana:
4 białka
1 szklanka drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
Mąkę posiekać z margaryną, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na pół. Jedną część zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika, drugą część wyłożyć na natłuszczoną prostokątną blachę.
Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i ułożyć na cieście przecięciem do dołu. Kakao wsypać do sitka i oprószyć truskawki.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, ubijając wsypywać cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wyłożyć na truskawki.
Ciasto wyjęte z zamrażalnika zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać na pianie.
Piec w piekarniku ok. 60 min. w temp. 180°C.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]