CIASTO Z GRUSZKAMI I KRUSZONKĄ Z ORZECHÓW LASKOWYCH, przepisy kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ciasto:
· 100g miękkiego masła
· 100g cukru
· 2 jajka
· 200g kwaśnej śmietany
· 200g mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 450g pokrojonych w kostkę gruszek
Kruszonka:
· 60g mąki pszennej
· 60g masła
· 100g orzechów laskowych
· 1/2 szklanki brązowego cukru
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, na białą puszystą masę. Następnie dodać jajka cały czas miksując. Kiedy masa dokładnie się połączy ze sobą dodajemy śmietanę.
Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia całość miksujemy.
Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść. Orzechy laskowe przekroić na mniejsze kawałeczki. Wsypać do gotowej kruszonki i wymieszać.
Przygotować tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód nakładamy połowę masy. Następnie posypujemy 1/2 kruszonki i dodajemy gruszki. Na gruszki wykładamy resztę ciasta oraz pozostałą kruszonkę.
Piec w 180 stopniach 1godzinę i 20 minut.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]