CIASTO Z GRUSZKAMI I KRUSZONKĄ Z ORZECHÓW LASKOWYCH, przepisy kulinarne

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 

 

 

Ciasto:

·        100g miękkiego masła

·        100g cukru

·        2 jajka

·        200g kwaśnej śmietany

·        200g mąki pszennej

·        1 łyżeczka proszku do pieczenia

·        450g pokrojonych w kostkę gruszek

Kruszonka:

·        60g mąki pszennej

·        60g masła

·        100g orzechów laskowych

·        1/2 szklanki brązowego cukru


Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, na białą puszystą masę. Następnie dodać jajka cały czas miksując. Kiedy masa dokładnie się połączy ze sobą dodajemy śmietanę. 

Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia całość miksujemy.

Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść. Orzechy laskowe przekroić na mniejsze kawałeczki. Wsypać do gotowej kruszonki i wymieszać.

Przygotować tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód nakładamy połowę masy. Następnie posypujemy 1/2 kruszonki i dodajemy gruszki. Na gruszki wykładamy resztę ciasta oraz pozostałą kruszonkę. 

Piec w 180 stopniach 1godzinę i 20 minut.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl