CIASTO ORZECHOWO-KOKOSOWE Z KAJMAKIEM, PRZEPISY KULINARNE

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Ciasto orzechowe:

·         6 jajek (oddzielić białka od żółtek)

·         6 łyżek cukru

·         250 g zmielonych orzechów włoskich

·         3 łyżki kaszy manny

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:

·         4 białka

·         200 g cukru pudru

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

·         150 g wiórków kokosowych

·         sok z 1 cytryny

Krem bakaliowy:

·         1 i 1/2 kostki masła

·         1 puszka gotowego kajmaku

·         150 g orzechów włoskich grubo siekanych

·         150 g rodzynek

·         150 g płatków migdałowych

·         rum

WYKONANIE:

1. Bakalie na krem zalać rumem i zostawić na noc.

2. Ciasto orzechowe: białka ubić na sztywną pianę, dodać porcjami cukier i po jednym żółtku. Dodać zmielone orzechy, kaszę, proszek i delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C - wystudzić.

3. Ciasto kokosowe: białka ubić na sztywną pianę, dodać porcjami cukier. Do ubitej piany dodać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, sok z 1 cytryny, delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia,  wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut - wystudzić.

4. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem na puszysty krem, pod koniec ucierania dodać kilka łyżek wrzącej wody, dodać do masy namoczone bakalie, wymieszać. Masą przełożyć naponczowane ciasto orzechowe i przykryć go kokosowym.

5. Zrobić dekoracje z stopionej czekolady.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl