CAPPUCCINO, Przepisy- placki, ciastka, obiady
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CAPPUCCINO
Składniki
· Jaja, 4 szt
· cukier, 2 szkl
· mąka, 1 szkl+5 łyżek
· olej, 0,5 szkl
· kakao, 3 łyżeczki
· proszek do pieczenia, 1 op.
· mleko, 2 szkl
· cappuccino waniliowe, 4 łyżki
· kawa rozpuszczalna, 2 łyżki
· ciepła woda, 1/4 szkl.
· żółtka, 4 szt
· margaryna, 1 szt
· śmietanka 36%, 0,5l
· żelatyna, 3 łyżeczki
> 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Przygotowanie
1.
Ubić białka, dodawać porcjami 1 szkl. cukru, 4 żółtka, ciągle ubijając. Do piany dodać 1 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu olej. Upiec biszkopt przez ok. 30 min. Mleko, 5 łyżek mąki, cappuccino, kawę, wodę, 4 żółtka, 1 szkl. cukru wymieszać mikserem. Na wolnym ogniu ugotować z tego budyń cały czas mieszając. Margarynę utrzeć, dodawać po łyżce zimny budyń. Śmietankę ubić z cukrem do smaku, dodać rozpuszczoną w 0,5 szkl. wody żelatynę. Biszkopt nasączyć herbatą, na to wyłożyć masę cappuccino, następnie śmietankową. Można posypać utartą czekoladą.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]