CIASTO BUDYNIOWE, ciasta, przepisy różne-ciasta i nie tylko
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO BUDYNIOWE
2 szklanki mąki,
1 ½ szklanki cukru,
6 jajek,
35 dag masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 litr mleka,
3 budynie czekoladowe,
1 budyń waniliowy,
4 homogenizowane serki waniliowe,
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe do ozdoby.
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pół szklanki cukru oraz 250 dag masła i posiekać nożem, następnie dodać 2 jajka, żółtko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i zagnieść ciasto. Gotowe wyłożyć na blachę.
W litrze mleka ugotować 3 budynie czekoladowe. Gorącą masę budyniową wylać na surowe ciasto.
Żeby zrobić masę serową, trzeba 100 dag masła utrzeć z 1 szklanką cukru, dodać serki i 3 żółtka, wsypać budyń waniliowy i wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z jednego białka, delikatnie wymieszać i wylać na masę budyniową.
Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach około 40 minut. Po upieczeniu polać polewą czekoladową.
Można też przyozdobić wiórkami kokosowymi.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]