CIASTECZKA, MOJE SPRAWDZONE PRZEPISY KULINARNE-POLECAM!!!

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

PIERNICZKI

Choć z dzieciństwa mam bardzo wiele kulinarnych wspomień, skłamałabym mówiąc, że należą do nich pierniczki. Mama zaczęła je piec dopiero jak byłam nastolatką, jako mała dziewczynka dostawałam je czasem od mojej Mamy Chrzestnej i pamietam, że robiły na mnie ogromne wrażenie, zarówno ze względu na smaki jak i kolorowy wygląd.  Pierniczki charakteryzuja się tym, że trzeba je upiec kilka tygodni wcześniej, by w spokoju poleżakowały w metalowych puszkach i zmiękły. Z jednej strony to niezłe rozwiązanie, bo w świątecznych szaleństwach mamy o jedna pracę mniej, z drugiej trzeba o tym wcześniej pamietać...Ja upiekłam je w pierwszych dniach grudnia, a ozdabiałam kilka dni temu. Z góry przepraszam za być może bolesne doznania wizualne, jestem artystyczną pomyłką, ratuje je tylko fakt, że są domowe, a o to chyba chodzi prawda?

Składniki:

 przecież chodzi :)

- 75 dag mąki poznańskiej

- 30 dag cukru

- 25 dag miodu

- 2 łyżeczki sody

- 1 kostka margaryny

- kakao ( ok. 2 łyżek)

- 3 jajka

- przyprawa korzenna

Miód, cukier i margarynę stopić na małym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać przyprawy (ja dodałam przyprawę korzenną dr. Oetkera- 40 g i na mój gust było jej za mało), zamieszać. W misce wymieszać makę, sodę i przesiane kakao, dodać lekko przestudzoną miodowa mieszankę, a następnie wbić jajka i wyrobic jednolite ciasto. Włożyc do lodówki (u mnie leżały tam cała noc i miałam małe problemy z rozwałkowaniem, także myślę, że godzinka wystrarczy). Rozwałkować , powykrawać ulubionymi foremkami i piec na blasze wyłożonej pergaminem 5- 10 min. (w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Z części ciasta wykrajam paski 2 cm x 15 cm. a po upieczeniu przekładam powidłami i kroje w kostkę (zdjęcie nr.2). Wystudzić, ozdabiać i przechowywać w metalowych puszkach (by szybciej zmiękły można włożyć do puszek kawałki jabłek, które oddadzą pierniczkom wilgoć). W lukrowanie można równie dobrze bawić się nieco później.

 

CYNAMONOWYCH ŚWIĄT

Magicznych, przepełnionych miłością i radością, pachnacych cynamonem i wanilią Świat Bożego Narodzenia, oraz wielu niezapomnianych chwil w Nowym Roku wszystkim Gościom Ciasteczkolandii życzy Vanilia81

 

 

Mam w domu chore dziecko. Dziecko, dopóki temperatura nie zbliża mu się do 40 stopni, w domu zdecydowanie się nudzi. Wymyśliłam więc robienie ciasteczek, co zawsze spotyka się z entuzjazmem.

Przepis z książki "Kuchnia polska".

Składniki:

25 dag twarogu (najlepiej pełnotłustego)

3 szklanki mąki

1 jajko

2 łyżki śmietany

2 łyżki mleka

szklanka cukru pudru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

polewa czekoladowa i lukier do dekoracji

Zmiel twaróg. Dodaj do niego resztę składników i wyrób ciasto. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wycinaj dowolne kształty. Piecz na złoty kolor w 180 stopniach, po wystygnięciu udekoruj.

 

Ciasteczka są twarde i chrupiące, ale bardzo smaczne.

Mikołaj suszył mi ostatnio głowę o ciasteczka-gwiazdki, w końcu więc uległam i oto są.

Składniki:

2 szklanki mąki krupczatki

3/4 szklanki cukru pudru

3 żółtka i jedno całe jajko

1/3 kostki masła

1/3 kostki smalcu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

cynamon

ewentualnie gęsta śmietana

Ciasto posiekaj nożem, a następnie zagnieć. Jeśli nie chce się zagniatać i rozsypuje się, można wtedy użyć śmietany. Zagniataj przez około 15 minut. Następnie włóż ciasto do lodówki na minimum 2 godziny (ja wkładam na noc). Podziel ciasto na części, rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Piecz w 180 stopniach na złoty kolor (ok. 15 minut).

Na jeszcze surowe ciasteczka można nasypać brązowego cukru i lekko docisnąć.

 

Ciasteczka ośmiornice

 

Sk3adniki: 

·         1/2 kostki miękkiej margaryny;

·         1/2 szklanki cukru;

·         jajko;

·         2 łyżki kakao;

·         2 szklanki mąki;

·         kolorowe cukiereczki do zrobienia oczu.

Wykonanie:

1. Wymieszaj cukier z margaryną w misce za pomocą drewnianej łyżki.

2. Dodaj jajo i również wymieszaj.

3. Przesiej przez sitko na powstającą masę mąkę i kakao. Wyrób ciasto rękoma.

4. Zawiń gotowe ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min.

5. Po wyjęciu ciasta z lodówki uformuj z niego wałek i pokrój go na plasterki o grubości ok. 1-2 cm.

6. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta do grubości ok. 7 mm i za pomocą noża zrób nacięcia po jednej stronie - będą to macki.

7. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj około 15 - 20 min.

8. Na koniec , gdy ciastka będą gotowe i wystygnięte, przyklej don kolorowe oczka.

Gotowe!

Czekoladowe ciasteczka

 

 

·         1/2 kostki miękkiej margaryny;

·         1/2 szklanki cukru;

·         jajko;

·         2 łyżki kakao;

·         2 szklanki mąki;

·         kolorowe cukiereczki do zrobienia oczu.

 

Wykonanie:

1. Wymieszaj cukier z margaryną w misce za pomocą drewnianej łyżki.

2. Dodaj jajo i również wymieszaj.

3. Przesiej przez sitko na powstającą masę mąkę i kakao. Wyrób ciasto rękoma.

4. Zawiń gotowe ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min.

5. Po wyjęciu ciasta z lodówki uformuj z niego wałek i pokrój go na plasterki o grubości ok. 1-2 cm.

6. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta do grubości ok. 7 mm i za pomocą palca zrób na każdym plasterku wgłębienie - miejsce, gdzie potem przykleisz kolorowe cukierki.

7. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj około 15 - 20 min.

8. Na koniec , gdy ciastka będą gotowe i wystygnięte, posmaruj je lukrem i przyklej doń kolorowe cukierki.

 

6

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl