CHLEB DOMOWY pieczony w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, Przepisy kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CHLEB DOMOWY pieczony w naczyniu żaroodpornym z pokrywką
Składniki na 1 okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne – o średnicy 23cm (mierzone u góry) i wysokości 7 cm (bez pokrywki):
• 350g mąki pszenne typ 650
• 200g mąki żytniej typ 1200
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżka oliwy
• 25g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody-nie gorącej!
• 1 szkl. dowolnych ziaren -u mnie siemię lniane, słonecznik i pestki dyni
WYKONANIE
• Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy".Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody, rozczyn z drożdży oraz ziarna. Wymieszać dużą łyżką -ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką. Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki -uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość.
Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb -aż przestanie się lepić do rąk. Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220C -nie można wstawiać zimnego szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać!Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką.
Przykręcić piekarnik do 200C i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut -w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 20 minut -chleb upieczony jest wtedy, gdy po postukaniu wydaje głuchy odgłos.
Jeśli eksperymentuje się tu z proporcjami składników z racji posiadania większego naczynia do pieczenia, trzeba też odpowiednio wydłużyć czas w piekarniku -przykładowo zwiększając o połowę składniki, najlepiej piec: w fazie 1-szej 35 minut, a w fazie 2-giej 25-30 minut.Wyjąć naczynie z piekarnika. Wyciągnąć z niego chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]