CIASTO JOGURTOWO-BISZKOPTOWE Z BRZOSK, PRZEPISY KULINARNE
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO JOGURTOWO-BISZKOPTOWE Z BRZOSKWINIAMI
Składniki (wszystkie muszą mieć temp. pokojową):
· 4 duże jajka
· 2 szkl. cukru (440 g)
· 300 ml jogurtu naturalnego
· 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
· 1 szkl. oleju
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 szkl. mąki pszennej (340 g)
· 0,5 kg brzoskwiń z puszki (waga po odsączeniu)
Składniki na lukier:
· 50 ml soku z puszki po brzoskwiniach
· ponad 0,5 szkl. cukru pudru (100 g)
Przygotowanie Ciasta:
1. Oddzielić jajka od żółtek.
2. Ubić/Zmiksować białka na puszystą konsystencję.
3. Dodać cukier.
4. Ubijać/Miksować do momentu, kiedy cukier zmniejszy swą objętość.
5. Dodać po kolei żółtka, ubijając/miksując do momentu, kiedy uzyskamy jednolity kolor.
6. Wlać jogurt.
7. Delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką.
8. Wlać ekstrakt z wanilii oraz olej.
9. Delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką.
10. Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
11. Delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką do momentu, kiedy masa całkowicie uzyska jednolitą konsystencję bez większych grudek.
12. Lekko odsączyć na ręczniku papierowym brzoskwinie z puszki.
13. Pokroić je na paski.
14. Układać w 3. rzędach wzdłuż formy na cieście.
15. Rozgrzać piekarnik do 180* C.
16. Piec 45-50 min., aż wierzch ciasta zarumieni się (przez dłuższy czas ciasto nie będzie rosło znacząco, ale bez obaw w końcu się ruszy i urośnie odrobinę, lecz nie należy do tych ciast, które podwajają swoją objętość).
17. Wyciągnąć z piekarnika bezpośrednio po upływie czasu pieczenia lub 5 min. po upływie.
Przygotowanie lukru:
1. Podgrzać lub nawet zagotować sok z brzoskwiń.
2. Dodać do niego cukier puder.
3. Energicznie wymieszać widelcem, mieszadłem lub zmiksować, aby wszystko się połączyło i otrzymało gładką konsystencję.
Przygotowanie końcowe:
1. Ciepłym lukrem polać ciasto.
2. Pozostawić do zastygnięcia lukru.
3. Konsumować.
4. Ciasto przechowywać w temp. pokojowej.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]