CIĄŻA I PORÓD, KATOLICKA RODZINA
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
~
CIĄŻA I PORÓD
ZDROWIE DZIECKA ZALEŻY OD DIETY MATKI
D
ziecko ma tylko jedno zródło pożywienia - ciebie. Stosowanie podczas ciąży urozmaiconej i ra
cjonalnej diety jest ważniejsze niż kiedykolwiek. Nie musisz jej specjalnie planować; nie musisz też jeść za dwoje. Wystarczy, że będziesz spożywać urozmaicone, świeże, naturalne pokarmy, a z pewnością dostarczysz organizmowi wszystkie potrzebne składniki
odżywcze. Kiedy planujesz ciążę Club stała się ona faktem), zastanów się, czy prawidłowo się odżywiasz oraz czy jesz lub pijesz coś, co mogłoby zaszkodzić dziecku. W diecie powinnaś zwiększyć udział surowych warzyw i owoców oraz ograniczyć cukier, sól i konserwy.
PODSTAWOWE SKŁADNIKI ODŻYWCZE
WAPŃ
Jest to ważny minerał,
nieodzowny dla właściwe
go rozwoju kości dziecka
i jego zębów, które zaczy
nają się rozwijać od 8 tygo
dnia. Twoja dzienna dawka \
wapnia powinna być dwu
krotnie wyższa niż przed y.
zajściem w ciążę. Dobrym
źródłem wapnia są: ser,
mleko, jogurt, a także zielo
ne warzywa liściaste. Prze
.
twory mleczne mają jednak
sporą zawartość tłuszczu,
wobec czego staraj się jeść
odmiany chude lub \.v
półtłuste. ,/"-.
Orzechy ~
BIAłKO
Jadaj różnorodne produkty bogate w białko, zwłaszcza że zapotrzebowanie na nie będzie wzrastało podczas ciąży. Zródłem białka są: ryby, mięso, orzechy, warzywa strączkowe, mleko i jego przetwory. Bogate w białko produkty zwierzęce zwykle obfitują
w tłuszcz, dlatego ograniczaj ich spożycie i zawsze staraj się przyrządzać maksymalnie chude mięso.
,
~ ~'
l 0 ~ogurt
J zółty ser A
)<
......
Biały cWeb
Chude
mleko
x
Ser półtłusty
Twaro:iek
Potrzebna ci dodatkowa
dzienna dawka wapnia jest na przykład w:
85 g żółtego sera
170 g sardynek
7 kromkach białego chleba 2 szklankach mleka
)<:hude,baranielub
wołowe mięso
.
"I
,X Soaewka .
,; .:J d ~,~y
,~.f.~
A-' Fistaszki
~ Masło onechowe
50
ZDROWIE DZIECKA ZALEŻY OD DIETY MATKI
..
_;a. w rozwoju mocnego
... ', podnosi odporność na
~ę i pomaga w
- ,- djaniu żelaza. Znajduje - ';;urowych warzywach - ..ach. 0Iadmiar witaminy
- """:any jest z organizmu,
eł--_ Ją więc dostarczać \.... ...:z ennie. Znaczna część /\ _ T.my C zawartej
~ .carmach rozkłada się
. '~z.as długotrwałego i:t:\..ł1owywania i gotowania.
- -.. <;ię więc o świeże
'Uuh."ty. a warzywa zielone
~ ~ surowo lub gotowane
--
)\~1
\1' _
(\ Grapefruit
Czerwona i
zidona papryka)( Pomarańcze
/\
Kalafiory
BłD:\'MK
;:-enna racja żywieniowa
~. moa zawierać dużo
~.nika, ponieważ zaparcia
_:.rz str. 40) są częstą
egliwością okresu ciąży,
- _ ,miast błonnik znakomicie
Zapobiega. Doskonałym jego - .Jem są owoce i warzywa,
- :...szeza że nie trzeba
..:: niczać ich spożycia.
~ ,ddaj zbyt dużo otrąb;
-~eie wiele lepszych źródeł
oI'.nika, a otręby utrudniają
~"'~anianie niektórych
.;...dników pokarmowych.
Zielony groszek
Makaron z mąki razowej
/
~.~~
, ..,.
Rodzynki
Nie łuskany ryZ
Pory
KWAS FOUOWY
Jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju centralnego układu nerwowego dziecka, zwłaszcza podczas pierwszych kilku tygodni. Organizm nie magazynuje kwasu foliowego, a podczas ciąży wydala go o wiele więcej niż normalnie, zatem musisz koniecznie dostarczać go organizmowi każdego dnia. Dobrym źródłem kwasu foliowego są surowe warzywa zielone. Jedz je na surowo lub gotowane na parze, gdyż gotowane w wodzie tracą większość swoich wartości odżywczych.
ZELAZO
Wzrasta dzienne zapotrzebowanie na żelazo. Dziecko musi zmagazynować zapasy na okres po urodzeniu, natomiast twój organizm zwiększa produkcję krwi, potrzebne mu więc żelazo, aby mógł przenosić więcej tlenu. Organizm łatwiej przyswaja żelazo pochodzące ze źródeł zwierzęcych, natomiast gorzej z roślinnych, takich jak warzywa strączkowe lub suszone owoce. Jeżeli nie jadasz mięsa, staraj się, aby pokarmom bogatym w żelazo towarzyszyły zawsze potrawy obfitujące w witaminę C, która pomaga w przyswajaniu żelaza.
DIETA JARSKA
Jeżeli stosujesz urozmaiconą dietę, bogatą w białko, świeże warzywa i owoce, prawdopodobnie dostarczasz dziecku wszystkich potrzebnych mu składników pokarmowych. Może ci jednak brakować żelaza; organizm ma wielkie trudności z przyswajaniem żelaza pochodzącego ze źródeł roślinnych, lekarz może więc przepisać ci uzupełniające dawki. Jeżeli
w dodatku nie uznajesz mleka
i jego przetworów, lekarz może również zlecić dodatkowe dawki witamin D i B12 oraz preparatów wapniowych.
CIĄŻA I PORÓD
Brokuły
Orzechy laskowe
Chude, baranie lub wołowe mięso
Wątroba
SÓL
Większość ludzi jada za dużo soli. Podczas ciąży ograniczenie jej jest szczególnie ważne, gdyż nadmiar soli może spowodować wystąpienie objawów zatrucia ciążowego (patrz str. 42 i 38).
PŁYNY
W ciąży wzrasta zapotrzebowanie na płyny.
Mają one zasadnicze znaczenie dla prawidłowej pracy nerek i uniknięcia zaparć. Najlepsza jest zwykła, przegotowana woda; możesz pić tyle, ile zechcesz.
Szpinak
~-. ..
C, ~ ~
r'. ,.
~.
,.
,/
~.
,
Fistaszki
-
. /'
..
J I
,,'1!
Chleb razowy
Tuńczyk
(',
r
Szpinak
Suszone morele
DZIESIĘĆ NĄJCENNIĘJSZYCH POKARMÓW
Oto doskonałe źródła co najmniej jednego składnika odżywczego. Staraj się codziennie zjeśćprzynajmniej jeden z wymienionych produktów.
. Ser, mleko, jogurt: wapń, białko.
. Zielone warzywa liściaste: witamina C, błonnik, kwas foliowy. . Chude, (wołowe) mięso: białko, żelazo.
. Wątroba: białko, żelazo.
. Pomarańcze: witamina C, błonnik.
. Drób: białko, żelazo.
. Ryby: wapń, białko, żelazo.
. Chude ryby: białko.
. Chleb razowy: białko, błonnik, kwas foliowy.
. Makaron z mąki razowej i nie łuskany ryż: błonnik.
PREPARATY UZUPEł..NIĄJĄCE Jeżeli będziesz stosowała urozmaiconą i obfitującą w świeże pokarmy dietę, nie będą ci zapewne potrzebne żadne dodatkowe preparaty. Lekarz może ci je przepisać, jeżeli na przykład masz anemię (patrz str. 38). Niektórzy lekarze regularnie przepisują dodatkowe dawki żelaza
i kwasu foliowego wszystkim ciężarnym kobietom.
52
ZDROWIE DZIECKA ZALEŻY OD DIETY MATKI
CHROŃ SWOJE DZIECKO
'.:ETAŻ SKŁADNIKI pokarmowe przechodzą tak
zez łożysko i dostają się do krwi dziecka, jest
~żone również na działanie szkodliwych
: 'lcji. które spożywasz.
...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]