CIĄŻA I PORÓD, KATOLICKA RODZINA

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 

~

CIĄŻA I PORÓD

ZDROWIE DZIECKA ZALEŻY OD DIETY MATKI

D

ziecko ma tylko jedno zródło pożywienia - cie­bie. Stosowanie podczas ciąży urozmaiconej i ra­

cjonalnej diety jest ważniejsze niż kiedykolwiek. Nie musisz jej specjalnie planować; nie musisz też jeść za dwoje. Wystarczy, że będziesz spożywać urozmaico­ne, świeże, naturalne pokarmy, a z pewnością dostar­czysz organizmowi wszystkie potrzebne składniki

odżywcze. Kiedy planujesz ciążę Club stała się ona fak­tem), zastanów się, czy prawidłowo się odżywiasz oraz czy jesz lub pijesz coś, co mogłoby zaszkodzić dziecku. W diecie powinnaś zwiększyć udział suro­wych warzyw i owoców oraz ograniczyć cukier, sól i konserwy.

PODSTAWOWE SKŁADNIKI ODŻYWCZE

WAPŃ

Jest to ważny minerał,

nieodzowny dla właściwe­

go rozwoju kości dziecka

i jego zębów, które zaczy­

nają się rozwijać od 8 tygo­

dnia. Twoja dzienna dawka              \

wapnia powinna być dwu­

krotnie wyższa niż przed y.

zajściem w ciążę. Dobrym

źródłem wapnia są: ser,

mleko, jogurt, a także zielo­

ne warzywa liściaste. Prze­

.

twory mleczne mają jednak

sporą zawartość tłuszczu,

wobec czego staraj się jeść

odmiany chude lub              \.v

półtłuste. ,/"-.

Orzechy ~

BIAłKO

Jadaj różnorodne produkty bogate w białko, zwłaszcza że zapotrzebowanie na nie bę­dzie wzrastało podczas ciąży. Zródłem białka są: ryby, mię­so, orzechy, warzywa strącz­kowe, mleko i jego przetwory. Bogate w białko produkty zwierzęce zwykle obfitują

w tłuszcz, dlatego ograniczaj ich spożycie i zawsze staraj się przyrządzać maksymalnie chude mięso.

,

              ~ ~'

l 0 ~ogurt

J zółty ser A

)<

......

Biały cWeb

Chude

              mleko

x

Ser półtłusty

Twaro:iek

Potrzebna ci dodatkowa

dzienna dawka wapnia jest na przykład w:

85 g żółtego sera

170 g sardynek

7 kromkach białego chleba 2 szklankach mleka

)<:hude,baranielub

              wołowe mięso

              .

"I

,X Soaewka .

              ,; .:J d ~,~y

,~.f.~

A-' Fistaszki

~ Masło onechowe

50

 

 

















ZDROWIE DZIECKA ZALEŻY OD DIETY MATKI

 

..

 

              _;a. w rozwoju mocnego

... ',              podnosi odporność na

              ~ę i pomaga w

- ,- djaniu żelaza. Znajduje - ';;urowych warzywach - ..ach. 0Iadmiar witaminy

- """:any jest z organizmu,

eł--_ Ją więc dostarczać \.... ...:z ennie. Znaczna część /\ _ T.my C zawartej

~ .carmach rozkłada się

. '~z.as długotrwałego i:t:\..ł1owywania i gotowania.

- -.. <;ię więc o świeże

              'Uuh."ty. a warzywa zielone

~ ~ surowo lub gotowane

--­

 

)\~1

\1' _

(\ Grapefruit

 

              Czerwona i

zidona papryka)( Pomarańcze

              /\

 

Kalafiory

 

BłD:\'MK

              ;:-enna racja żywieniowa

              ~. moa zawierać dużo

              ~.nika, ponieważ zaparcia

              _:.rz str. 40) są częstą

              egliwością okresu ciąży,

- _ ,miast błonnik znakomicie

Zapobiega. Doskonałym jego - .Jem są owoce i warzywa,

              - :...szeza że nie trzeba

              ..::              niczać ich spożycia.

              ~ ,ddaj zbyt dużo otrąb;

              -~eie wiele lepszych źródeł

              oI'.nika, a otręby utrudniają

              ~"'~anianie niektórych

              .;...dników pokarmowych.

Zielony groszek

 

Makaron z mąki razowej

 

/

~.~~

              , ..,.

Rodzynki

 

Nie łuskany ryZ

Pory

 

KWAS FOUOWY

Jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju centralnego układu ner­wowego dziecka, zwłaszcza pod­czas pierwszych kilku tygodni. Organizm nie magazynuje kwasu foliowego, a podczas ciąży wydala go o wiele więcej niż normalnie, zatem musisz koniecznie dostar­czać go organizmowi każdego dnia. Dobrym źródłem kwasu folio­wego są surowe warzywa zielone. Jedz je na surowo lub gotowane na parze, gdyż gotowane w wodzie tracą większość swoich wartości odżywczych.

ZELAZO

Wzrasta dzienne zapotrzebowanie na żelazo. Dziecko musi zmagazy­nować zapasy na okres po urodze­niu, natomiast twój organizm zwiększa produkcję krwi, potrzeb­ne mu więc żelazo, aby mógł prze­nosić więcej tlenu. Organizm ła­twiej przyswaja żelazo pochodzące ze źródeł zwierzęcych, natomiast gorzej z roślinnych, takich jak wa­rzywa strączkowe lub suszone owoce. Jeżeli nie jadasz mięsa, sta­raj się, aby pokarmom bogatym w żelazo towarzyszyły zawsze po­trawy obfitujące w witaminę C, która pomaga w przyswajaniu żelaza.

DIETA JARSKA

Jeżeli stosujesz urozmaiconą die­tę, bogatą w białko, świeże wa­rzywa i owoce, prawdopodob­nie dostarczasz dziecku wszystkich potrzebnych mu składników pokarmowych. Mo­że ci jednak brakować żelaza; organizm ma wielkie trudności z przyswajaniem żelaza pocho­dzącego ze źródeł roślinnych, le­karz może więc przepisać ci uzu­pełniające dawki. Jeżeli

w dodatku nie uznajesz mleka

i jego przetworów, lekarz może również zlecić dodatkowe dawki witamin D i B12 oraz preparatów wapniowych.

CIĄŻA I PORÓD

Brokuły

Orzechy laskowe

Chude, baranie lub wołowe mięso

Wątroba

SÓL

Większość ludzi jada za dużo soli. Podczas ciąży ograniczenie jej jest szczególnie ważne, gdyż nadmiar soli może spowodo­wać wystąpienie objawów za­trucia ciążowego (patrz str. 42 i 38).

PŁYNY

W ciąży wzrasta zapotrzebowa­nie na płyny.

Mają one zasadnicze znaczenie dla prawidłowej pracy nerek i uniknięcia zaparć. Najlepsza jest zwykła, przegotowana wo­da; możesz pić tyle, ile ze­chcesz.

Szpinak

~-. ..

C,              ~ ~

r'. ,.

~.

              ,.

,/

~.

              ,

Fistaszki

. /'

..

J I

              ,,'1!

              Chleb razowy

Tuńczyk

(',

              r

Szpinak

Suszone morele

DZIESIĘĆ NĄJCENNIĘJSZYCH POKARMÓW

Oto doskonałe źródła co naj­mniej jednego składnika odżyw­czego. Staraj się codziennie zjeśćprzynajmniej jeden z wymienio­nych produktów.

. Ser, mleko, jogurt: wapń, białko.

. Zielone warzywa liściaste: wi­tamina C, błonnik, kwas foliowy. . Chude, (wołowe) mięso: biał­ko, żelazo.

. Wątroba: białko, żelazo.

. Pomarańcze: witamina C, błonnik.

. Drób: białko, żelazo.

. Ryby: wapń, białko, żelazo.

. Chude ryby: białko.

. Chleb razowy: białko, błonnik, kwas foliowy.

. Makaron z mąki razowej i nie łuskany ryż: błonnik.

PREPARATY UZUPEł..NIĄJĄCE Jeżeli będziesz stosowała uroz­maiconą i obfitującą w świeże pokarmy dietę, nie będą ci za­pewne potrzebne żadne dodat­kowe preparaty. Lekarz może ci je przepisać, jeżeli na przykład masz anemię (patrz str. 38). Nie­którzy lekarze regularnie przepi­sują dodatkowe dawki żelaza

i kwasu foliowego wszystkim ciężarnym kobietom.

52

 

ZDROWIE DZIECKA ZALEŻY OD DIETY MATKI

CHROŃ SWOJE DZIECKO

'.:ETAŻ SKŁADNIKI pokarmowe przechodzą tak­

              zez łożysko i dostają się do krwi dziecka, jest

~żone również na działanie szkodliwych

              :              'lcji. które spożywasz.

...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl