CIASTO ŚLIWKOWO-KOKOSOWE, > # @ a a Ciasta 3
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO ŚLIWKOWO - KOKOSOWE
Składniki na spód:
· 2 szklanki mąki pszennej
· ½ szklanki mąki ziemniaczanej
· 200g cukru pudru
· 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
· 4 łyżki wiórek kokosowych
· 250 g masła
· 3 żółtka
· 3 jajka
· 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki nadzienia śliwkowo - kokosowego:
· ok. 1 kg śliwek węgierek
· 400 ml śmietany kremówki
· 1 szklanka cukru + 3 łyżki do piany z białek
· 240g wiórek kokosowych
· sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny
· 3 białka
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
· cukier perlisty do posypania placka (niekoniecznie)
Wykonanie placka:
Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Mąkę pszenną i pół szklanki mąki ziemniaczanej przesiewamy, dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, 4 łyżki wiórek kokosowych i dokładnie mieszamy. Na mieszankę suchych składników ścieramy na tarce mocno schłodzone masło, dokładnie mieszamy, rozcierając palcami grudki. Dodajemy jajka, żółtka, śmietanę i mieszamy dokładnie drewnianą, masywną łyżką. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 190°C na jasno złoty kolor. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.
W czasie pieczenia ciasta wykonujemy masę kokosową. Do rondelka wlewamy 400 ml śmietany kremówki, wsypujemy szklankę cukru i podgrzewamy. Gdy cukier rozpuści się, wsypujemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok, skórkę otartą z cytryny i studzimy. Ubijamy pianę z 3 białek, dodajemy 3 łyżki cukru, wsypujemy porcjami 2 łyżki mąki ziemniaczanej, delikatnie mieszając. Równie delikatnie mieszamy z przestudzoną ( może być lekko ciepła) masą kokosową.
Na upieczony spód wykładamy równomiernie na całej powierzchni masę kokosową. Na wierzchu układamy połówki węgierek, wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35 minut w temp. 190 °C.
Po przestudzeniu placek możemy posypać cukrem perlistym ( ale nie jest to konieczne)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]