CIASTO ŚLIWKOWO-KOKOSOWE, > # @ a a Ciasta 3

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTO ŚLIWKOWO - KOKOSOWE

Składniki na spód:

·         2 szklanki mąki pszennej

·         ½ szklanki mąki ziemniaczanej

·         200g cukru pudru

·         1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)

·         4 łyżki wiórek kokosowych

·         250 g masła

·         3 żółtka 

·         3 jajka 

·         2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki nadzienia śliwkowo - kokosowego:

·         ok. 1 kg śliwek węgierek 

·         400 ml śmietany kremówki

·         1 szklanka cukru + 3 łyżki do piany z białek

·         240g wiórek kokosowych

·         sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny 

·         3 białka

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej 

dodatkowo:

·         cukier perlisty do posypania placka (niekoniecznie) 

Wykonanie placka:

 

Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Mąkę pszenną i pół szklanki mąki ziemniaczanej przesiewamy, dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, 4 łyżki wiórek kokosowych i dokładnie mieszamy. Na mieszankę suchych składników ścieramy na tarce mocno schłodzone masło, dokładnie mieszamy, rozcierając palcami grudki. Dodajemy jajka, żółtka, śmietanę i mieszamy dokładnie drewnianą, masywną łyżką. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 190°C na jasno złoty kolor. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.

 

W czasie pieczenia ciasta wykonujemy masę kokosową. Do rondelka wlewamy 400 ml śmietany kremówki, wsypujemy szklankę cukru i podgrzewamy. Gdy cukier rozpuści się, wsypujemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok, skórkę otartą z cytryny i studzimy. Ubijamy pianę z 3 białek, dodajemy 3 łyżki cukru, wsypujemy porcjami 2 łyżki mąki ziemniaczanej, delikatnie mieszając. Równie delikatnie mieszamy z przestudzoną ( może być lekko ciepła) masą kokosową.

 

Na upieczony spód wykładamy równomiernie na całej powierzchni masę kokosową. Na wierzchu układamy połówki węgierek, wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy  jeszcze ok. 35 minut w temp. 190 °C.

Po przestudzeniu placek możemy posypać cukrem perlistym ( ale nie jest to konieczne) 

 


 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl