CIASTO lub DESER TOFFI, Przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CIASTO lub DESER TOFFI

·         1 1/2 paczki krakersów (najlepiej Lajkonika)

·         3 paczki herbatników (typu Petitki)

·         1 litr mleka

·         1/2 szklanki cukru

·         4 żółtka

·         1 masło

·         1 szklanka mąki krupczatki

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         1 puszka mleka słodzonego skondensowanego

·         1 litr śmietany kremówki

·         2 łyżeczki żelatyny

·         1 cukier waniliowy lub esencja waniliowa

·         2 łyżki cukru pudru

·         2 łyżki kakao

Masa toffi:

Mleko skondensowane gotujemy nie mniej niż 2 godziny w puszcze, pod przykryciem (puszka powinna być cały czas zanurzona w wodzie). Można zrobić to dzień wcześniej, by puszka dokładnie wystygła ale można też po dwóch godzinach gotowania zalać puszkę zimną wodą i kilka razy wymieniać wodę do całkowitego ostygnięcia. Nie otwierać gdy puszka jest ciepła bo cała masa toffi wydostanie się na zewnątrz gdy tylko przedziurawimy wieczko puszki.

Gdy masa toffi ostygnie ubijamy 1/2 litra śmietanki kremówki. Stopniowo dodajemy zimną masę toffi z puszki nie przestając ubijać. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny w 1/5 szklanki gorącej wody, studzimy. Gdy żelatyna będzie dokładnie rozpuszczona dodajemy do masy toffi i dokładnie mieszamy.

Krem budyniowy:

W rondelku gotujemy 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru i masło. Do gotującej się masy dodajemy dokładnie rozmieszane: 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki krupczatki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 żółtka. Cały czas mieszając gotujemy wszystko na małym ogniu przez chwilę, aż powstanie masa budyniowa. Lekko studzimy mieszając kilka razy żeby nie utworzyła się skorupka na powierzchni budyniu.

Masa śmietanowa:

Ubijamy 1/2 litra śmietanki kremówki. Nie przestając ubijać dodajemy cukier puder i waniliowy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny w 1/5 szklanki gorącej wody, studzimy. Gdy żelatyna będzie dokładnie rozpuszczona dodajemy do masy śmietanowej.

Przygotowujemy kieliszki do wina. Na dno kieliszków kruszymy herbatniki, wykładamy na nie letnią masę budyniową. Na masę budyniową wykładamy krakersy pokruszone lub w całości (mnie do kieliszka zmieścił się jeden cały krakers). Gdy masa budyniowa będzie zupełnie zimna wykładamy masę toffi. Na masę toffi kładziemy krakersa i przykrywamy masą śmietanową. Wierzch posypujemy kakao. Całość wkładamy na całą noc do lodówki aby masy stężały, a herbatniki i krakersy wciągnęły wilgoć i zmiękły.

Ilość składników podanych w przepisie wystarcza na przygotowanie ciasta w blaszce o wymiarach 20 cm x 35 cm. Przy przygotowaniu deseru w pucharkach masy wystarczyło na zapełnienie 11 pucharków i całej keksówki.

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl