CIASTKA RUMOWE, pojedyńcze przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ciastka rumowe
Poziom trudności:
Dla początkujących
Składniki:Ciasto:
v 8 jajek
v 15 dag mąki krupczatki
v 15 dag cukru
v 1 łyżeczka proszku do pieczenia
v 2 łyżki kakao
v 1,5 dag cukru waniliowego
v sól
v do przygotowania formy:
v 2 łyżki margaryny,
v 2 łyżki bułki tartej
Krem
v 25 dag masła
v 2 jajka
v 4 łyżki cukru
v 1,5 dag cukru waniliowego
v 75 ml rumu
Poncz:
v 75 ml rumu
v 1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej
Polewa:
v 10 łyżek cukru
v 2 łyżki kakao
v 12 dag margaryny
v 10 kostek czekolady
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli oraz 8 łyżkami wody na pianę. Do piany, nadal ubijając, dodawać po żółtku, łyżce cukru oraz cukier waniliowy aż masa będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (25 x 35 cm) wyłożyć papierem, a papier wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Formę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, położyć do góry dnem na czystej ściereczce i zostawić do wystygnięcia. Następnie odwrócić ją, okroić nożem boki ciasta, wyjąć ciasto z formy i zdjąć papier. Przekroić placek na pół.
Przygotowanie ponczu: Połączyć esencję herbacianą z rumem, tak aby ponczu było 1/2 szklanki. Nasączyć nim połowę placka, zużywając do tego połowę ponczu. Resztą ponczu nasączyć drugą połowę placka.
Przygotowanie polewy: Margarynę, cukier, 6 łyżek wody połączyć w garnku i zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i nadal mieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa.
Przygotowanie kremu: Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem na gęstą masę i połączyć z masłem. Dodać rum, cukier waniliowy i utrzeć na gładki krem.
Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostałym kremem posmarować bardziej nasączoną połówkę placka. Na niej położyć drugą połówkę, cienko posmarować ją odłożonym kremem i polać ostudzoną polewą czekoladową. Ciasto wstawić na 1 godziną do lodówki. Kroić na kwadraty i każdy z nich dekorować bitą śmietaną.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]