CIASTKA RUMOWE, pojedyńcze przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Ciastka rumowe

 

Poziom trudności:

Dla początkujących

Składniki:

Ciasto:

v     8 jajek

v     15 dag mąki krupczatki

v     15 dag cukru

v     1 łyżeczka proszku do pieczenia

v     2 łyżki kakao

v     1,5 dag cukru waniliowego

v     sól

v     do przygotowania formy:

v     2 łyżki margaryny,

v     2 łyżki bułki tartej

Krem

 

v     25 dag masła

v     2 jajka

v     4 łyżki cukru

v     1,5 dag cukru waniliowego

v     75 ml rumu

Poncz:

 

v     75 ml rumu

v     1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej

Polewa:

 

v     10 łyżek cukru

v     2 łyżki kakao

v     12 dag margaryny

v     10 kostek czekolady

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli oraz 8 łyżkami wody na pianę. Do piany, nadal ubijając, dodawać po żółtku, łyżce cukru oraz cukier waniliowy aż masa będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (25 x 35 cm) wyłożyć papierem, a papier wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Formę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, położyć do góry dnem na czystej ściereczce i zostawić do wystygnięcia. Następnie odwrócić ją, okroić nożem boki ciasta, wyjąć ciasto z formy i zdjąć papier. Przekroić placek na pół.
Przygotowanie ponczu: Połączyć esencję herbacianą z rumem, tak aby ponczu było 1/2 szklanki. Nasączyć nim połowę placka, zużywając do tego połowę ponczu. Resztą ponczu nasączyć drugą połowę placka.
Przygotowanie polewy: Margarynę, cukier, 6 łyżek wody połączyć w garnku i zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i nadal mieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa.
Przygotowanie kremu: Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem na gęstą masę i połączyć z masłem. Dodać rum, cukier waniliowy i utrzeć na gładki krem.
Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostałym kremem posmarować bardziej nasączoną połówkę placka. Na niej położyć drugą połówkę, cienko posmarować ją odłożonym kremem i polać ostudzoną polewą czekoladową. Ciasto wstawić na 1 godziną do lodówki. Kroić na kwadraty i każdy z nich dekorować bitą śmietaną.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl