CIASTKA OREO, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTKA OREO
SKŁADNIKI NA CIASTKA (ok. 36 sztuk)
80 g masła; 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej; 1/2 szklanki kakao; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1 płaska łyżeczka sody; szczypta soli; 1 szklanka cukru pudru; 1 jajko; 1/2
łyżeczki aromatu waniliowego
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
100 g miękkiego masła (temp. pokojowa); 1 i 1/2 szklanki cukru pudru; szczypta soli; 1 łyżeczka aromatu waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NADZIENIA
Masło na nadzienie miksować (końcówki świderki) do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji,
następnie dodawać stopniowo cukier puder, sól oraz aromat waniliowy. Gdy składniki będą dobrze połączone odstawić do lodówki na 15 minut.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTEK
Masło roztopić w rondlu i zostawić do ostudzenia. W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do
pieczenia, sodę oraz sól. Do ostudzonego masła dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać jajko, aromat i mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Mieszankę dodać do suchych składników i dobrze wyrobić (wszystkie składniki muszą być dobrze połączone ze sobą). Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Tak przygotowane ciasto wałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać w nim ciasteczka (w przepisie użyto kieliszka o średnicy 5 cm). Krążki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 8 min. w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu przełożyć na talerz i poczekać aż całkowicie przestygną. Gdy masa będzie gotowa, nakładać na ciastko nadzienie (ok. 1 łyżeczka) i lekko docisnąć drugim.
UWAGA!
1. Ciasto nie może być zbyt długo w zamrażarce, ponieważ zacznie się kruszyć.
2. Ciasto rozwałkowywać na suchym blacie.
3. Można zrobić wzorek na ciastku. W przepisie użyto końcówek do robienia baniek mydlanych :-)
4. Ciastka przenosić na blachę za pomocą szerokiego noża.
5. Najsmaczniejsze są maczane w mleku.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]