CIASTKA AMERYKANKI,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CIASTKA "AMERYKANKI"

Składniki na ok. 21 sztuk o średnicy ok.8-9 cm:

Ciasto:
             ---20 dkg masła
             ---20 dkg drobnego cukru
             ---2 całe jajka
             ---1/2 kg mąki tortowej
             ---2 budynie śmietankowe bez cukru
             ---6 łyżek mleka
             ---cukier waniliowy
             ---4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
             
 Lukier:
             ---25 dkg cukru pudru
             ---sok z jednej cytryny
 

Przygotowanie

Utrzeć (mikserem) masło z cukrem i cukrem waniliowym dodając całe jajka na gładką masę. Wsypać budynie i zmiksować. Dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko  razem zmiksować na wolniejszych obrotach, bo ciasto się robi gęstawe, albo dobrze wymieszać łyżką. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścielić papierem do pieczenia.

 

Nabierać kopiastą łyżkę stołową ciasta i robić w rękach kulki. Ciasto jest plastyczne i się nie lepi do palców. Układać na blaszce zachowując odstępy i rozpłaszczyć lekko dłonią. Obrzeża ciastek docisnąć lekko palcami, żeby były kształty kopułek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut bez termoobiegu i 4 minuty z termoobiegiem. Ciastka z wierzchu maja być jasne, nie rumiane. Ukręcić lukier z sokiem z cytryny i gorące lukrować po płaskiej stronie. Amerykanki są bardzo smaczne więc z czystym sumieniem Państwu je polecam.



http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/08/ciastka-amerykanki.html

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl