CIASTKA AMERYKANKI,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CIASTKA "AMERYKANKI"
Składniki na ok. 21 sztuk o średnicy ok.8-9 cm:
Ciasto:
---20 dkg masła
---20 dkg drobnego cukru
---2 całe jajka
---1/2 kg mąki tortowej
---2 budynie śmietankowe bez cukru
---6 łyżek mleka
---cukier waniliowy
---4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
---25 dkg cukru pudru
---sok z jednej cytryny
Przygotowanie
Utrzeć (mikserem) masło z cukrem i cukrem waniliowym dodając całe jajka na gładką masę. Wsypać budynie i zmiksować. Dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko razem zmiksować na wolniejszych obrotach, bo ciasto się robi gęstawe, albo dobrze wymieszać łyżką. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścielić papierem do pieczenia.
Nabierać kopiastą łyżkę stołową ciasta i robić w rękach kulki. Ciasto jest plastyczne i się nie lepi do palców. Układać na blaszce zachowując odstępy i rozpłaszczyć lekko dłonią. Obrzeża ciastek docisnąć lekko palcami, żeby były kształty kopułek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut bez termoobiegu i 4 minuty z termoobiegiem. Ciastka z wierzchu maja być jasne, nie rumiane. Ukręcić lukier z sokiem z cytryny i gorące lukrować po płaskiej stronie. Amerykanki są bardzo smaczne więc z czystym sumieniem Państwu je polecam.
http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/08/ciastka-amerykanki.html
[ Pobierz całość w formacie PDF ]