CIASTA, PRZEPISY

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

                          1      JABŁECZNIK Z CYNAMONEM

Składniki na jabłecznik:

Ciasto:                                                                                                                                                                - 35 dag mąki                                                                                                                                          - 20 dag masła                                                                                                                                - 10 dag cukru                                                                                                                                            - 1 jajko                                                                                                                                                        - 2 łyżki śmietany 18%

Nadzienie:                                                                                                                                                          - 1,5 kg kwaśnych jabłek                                                                                                                       - 1 łyżka cynamonu                                                                                                                                 - sól

Sposób wykonania jabłecznika:                                                     Mąkę połącz z cukrem i posiekaj z masłem, dodaj jajko, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Jabłko obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Włóż do garnka 2/3 jabłek, wlej pół szklanki wody, przykryj i praż około 10 minut, aż się rozpadną. Dodaj resztę jabłek, wymieszaj i jeszcze chwilę podgotuj.

Ciasto podziel na 2 części, jedną rozwałkuj i wylep spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC, piecz około 15 minut. Jabłka wymieszaj z cukrem, wyłóż na ciasto, równomiernie rozprowadź. Drugą część ciasta rozwałkuj, pokrój na kwadraciki, wysyp je na jabłka, posyp cynamonem, piecz jeszcze około 30 minut.

 

                     2                            TORCIK JABŁKOWY SŁODKIE TRIO

Torcik będzie smaczniejszy, jeżeli polejesz go gorzką czekoladą                                                                                                Składniki na 12 porcji:          Przygotowanie 75 minut

                                                                                                                         - 3 jajka                                                                                                                                                                                              - 1 szkl. cukru                                                                                                                                                                                - 4 łyżki mąki                                                                                                                                                                             - płaska łyżeczka proszku do pieczenia                                                                                                                                     - 2 łyżeczki cukru waniliowego                                                                                                                                               - 6 dużych jabłek                                                                                                                                                                        - 2 galaretki brzoskwiniowe                                                                                                                                                     - 600 ml śmietanki 30 proc.                                                                                                                                                            - 2 łyżki koniaku                                                                                                                                                                                   - zapach arakowy                                                                                                                                                                            - 3 łyżki cukru pudru                                                                                                                                                                    - 5 łyżeczek żelatyny

Sposób wykonania:                                                                                       1. Jajka utrzyj z cukrem waniliowym i połową cukru na puszysty krem. Ostrożnie wymieszaj z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmaruj w tortownicy o śred. 24 cm. Piecz ok. 20 min w temp. 190 st. C. Ostudź.                         2. Jabłka obierz, pokrój, zasyp resztą cukru, dolej 1/2 szkl. wody, rozgotuj. Wsyp galaretki, zmiksuj. Ostudź. Wylej na biszkopt.                                                                                                     3. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, wymieszaj z koniakiem, odrobiną zapachu i rozpuszczoną żelatyną. Wylej na jabłka. Schładzaj 2 godz.

                      3 CYNAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI

Tuż po wyjęciu z pieca ciasto warto posypać cukrem pudrem    Przygotowanie 15 min     Pieczenie 40 min

Przepis na 10 porcji:

- 2 duże jabłka                                                                                                                                                                               - 20 dag masła                                                                                                                                                                                 - 20 dag cukru                                                                                                                                                                               - 20 dag mąki                                                                                                                                                                                          - 3 jajka                                                                                                                                                                                           - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia                                                                                                                                              - 3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy                                                                                                                                        - łyżeczka cynamonu                                                                                                                                                                 - 2 łyżki dużych rodzynek                                                                                                                                                            - masło i mąka do formy                                                                                                                                                                    - cukier puder

Sposób wykonania:

1. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku. Mąkę wymieszaj z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajeczno-maślanej. Wlej sok pomarańczowy.                                                                         2. Jabłka obierz i pokrój w dużą kostkę. Razem z rodzynkami dodaj do ciasta. Okrągłą foremkę z kominkiem wysmaruj masłem i wysyp mąką. Nałóż ciasto, wyrównaj powierzchnię i piecz 40 minut w temp. 190 stopni. Wyjmij z foremki, ostudź, posyp cukrem pudrem.

                     4     ROLADA ŚMIETANOWA Z JABŁKAMI

Składniki:                                              

- 1 kg jabłek                                                                                                                                                - 0,5 l kremówki                                                                                                                                          - 10 dag cukru                                                                                                                                             - cukier waniliowy                                                                                                                                    - 4 łyżeczki żelatyny                                                                                                                                     - biszkopty

 

Sposób wykonania:

1. Jabłka obrać, pokroić i usmażyć. Na koniec wsypać 3 łyżki cukru, wymieszać, ostudzić. Dodać 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny, wymieszać, odstawić.

2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z resztą cukru, cukrem waniliowym. Dodać 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny.

3. Do formy na comber wyłożyć część masy jabłkowej, odstawić na 10 minut do zamrażalnika. Na niej ułożyć biszkopty i śmietanę, schłodzić. Przykryć resztą masy jabłkowej. Schładzać 2 godziny.

 

                               5 BISZKOPTOWA ROLADA Z MUSEM  JABŁKOWYM

Rolada pięknie wygląda ozdobiona kratką z roztopionej czekolady Przygotowanie: 45 min

Składniki na 10–12 porcji:                                                                                     Na nadzienie:

- 4 jajka                                                                                                                                                         - 80 dag musu z prażonych jabłek                                                                                                                              - 10 dag mąki pszennej                                                                                                                              - 10 dag cukru                                                                                                                                                                                                                                                                                    - 5 dag mąki ziemniaczanej                                                                                                                    - 1 torebka cukru waniliowego                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            - 15 dag cukru                                                                                                                                                 - cynamon                                                                                                                                                                    - 1 torebka cukru waniliowego                                                                                                                    - szczypta zmielonych goździków                                                                                                - 1–2 łyżki soku z cytryny

                                                                                                                                                                                                                                           Do posypania:

- cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i    cynamonem        

Sposób wykonania:

1. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem połowy cukru. Żółtka utrzyj na krem z resztą cukru, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Do masy z żółtek dodaj pianę z białek oraz mąkę pszenną przesianą razem z mąką ziemniaczaną. Ciasto lekko wymieszaj.

2. Blachę do pieczenia wyłóż natłuszczonym pergaminem. Na tak przygotowaną blachę wylej ciasto i równomiernie je rozsmaruj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiecz na jasnozłoty kolor (około 15 minut).

3. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, przykryj wilgotną ściereczką. Odwróć i ostrożnie usuń pergamin. Zwiń biszkoptowy placek razem ze ściereczką, zaczynając wzdłuż dłuższego boku. Odstaw do ostudzenia.

4. Mus jabłkowy dopraw do smaku cukrem i cukrem waniliowym oraz cynamonem i goździkami. Biszkopt rozwiń, posmaruj musem jabłkowym i ponownie zwiń. Ułóż na talerzu „szwem” do dołu. Posyp przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem.

 

6                            CIASTO UCIERANE Z JABŁKAMI

Ciasto z jabłkami można udekorować kawałkami owoców, rozpuszczoną czekoladą oraz listkami mięty

Przygotowanie: 40 min

Składniki na 10–12 porcji:

- 1,5 szklanki mąki                                                                                                                    Na nadzienie:                                                                                                                   - 1,5 szklanki tartej bułki                                                                                                                                                         - 1 szklanka cukru                                                                                                             - 1 kg kwaśnych jabłek                                                                                                                                                                                                                                                                                      - 1/2 kostki masła                                                                                                         - 10 dag cukru                                                                                                                                                                                                                                                                                                    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia                                                                                          - 2 łyżeczki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczy                                                                                                                                                                                  - skórka starta i sok z 1 cytryny                                                                                        

Na lukier cytrynowy:                                           Na lukier kawowy:

- 1 szklanka cukru pudru               -1 szklanka cukru pudru                                                                                                                        - 2–3 łyżki wrzątku                           - 1/4 szklanki mocnego                         - sok z 1 cytryny                                     naparu kawy                                                                                                                 

1. Formę grubo wysmaruj całą ilością masła i wsyp na dno szklankę tartej bułki. Wstaw do lodówki.

2. Jabłka obierz i zetrzyj na grubej tarce. Odciśnij sok i skrop sokiem cytrynowym. Wymieszaj z cukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Ułóż w formie na warstwie tartej bułki.

3. Jajka ubij z cukrem. Wymieszaj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Ciastem zalej warstwę jabłek.

4. Piecz 30–40 minut w temp. 180 stopni. Ostudź. Z cukru pudru utrzyj lukier cytrynowy i kawowy. Ciasto udekoruj lukrami. Po zastygnięciu pokrój na porcje.

 

                          7                         SERNIK BABUNI

Składniki

Masa serowa:

250 g miękkiej margaryny                                                                                                                                                         6 żółtek                                                                                                                                                                                       1 kg sera białego półtłustego trzykrotnie mielonego                                                                                                       1,5 szklanki cukru                                                                                                                                                                  1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%                                                                                                                                       2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40g)                                                                                                                              1 łyżeczka proszku do pieczenia                                                                                                                                   piana ubita z 6 białek

Ciasto:

125 g miękkiej margaryny                                                                                                                      szklanka o pojemności 250ml                                                                                                                            1/2 szklanki cukru                                                                                                                                                                                          1 szklanka mąki                                                                                                                                                                    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia                                                                                                                                               2 jaja

Ciasto:

Margarynę ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy jajka oraz cukier, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarowujemy równomiernie na wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem blaszce o wymiarach producenta 360x245x60 mm. Blachę należy obłożyć dodatkowo wyżej około 2 cm ponad brzeg papierem, aby podczas pieczenia masa serowa nie wypłynęła (ponieważ sporo urośnie).

 

Masa serowa :

Margarynę, żółtka i cukier ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy porcjami ser i śmietanę. Cały czas ucierając dodajemy proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z 6 jaj i delikatnie mieszamy. Powstanie gładka jak puch masa serowa.                                                                                                     Tak przygotowaną masę wylewamy na surowe ciasto i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 70 minut do zrumienienia. Po wyjęciu z pieca, sernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

                        8                   PANI WALEWSKA

zwana też Pychotką

Placki (ciasto kruche):

• 2 pełne szklanki mąki                                                                                                                                                      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia                                                                                                                                       • 1 torebka cukru waniliowego                                 ...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl