CIASTA, PRZEPISY
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
1 JABŁECZNIK Z CYNAMONEM
Składniki na jabłecznik:
Ciasto: - 35 dag mąki - 20 dag masła - 10 dag cukru - 1 jajko - 2 łyżki śmietany 18%
Nadzienie: - 1,5 kg kwaśnych jabłek - 1 łyżka cynamonu - sól
Sposób wykonania jabłecznika: Mąkę połącz z cukrem i posiekaj z masłem, dodaj jajko, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Jabłko obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Włóż do garnka 2/3 jabłek, wlej pół szklanki wody, przykryj i praż około 10 minut, aż się rozpadną. Dodaj resztę jabłek, wymieszaj i jeszcze chwilę podgotuj.
Ciasto podziel na 2 części, jedną rozwałkuj i wylep spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC, piecz około 15 minut. Jabłka wymieszaj z cukrem, wyłóż na ciasto, równomiernie rozprowadź. Drugą część ciasta rozwałkuj, pokrój na kwadraciki, wysyp je na jabłka, posyp cynamonem, piecz jeszcze około 30 minut.
2 TORCIK JABŁKOWY SŁODKIE TRIO
Torcik będzie smaczniejszy, jeżeli polejesz go gorzką czekoladą Składniki na 12 porcji: Przygotowanie 75 minut
- 3 jajka - 1 szkl. cukru - 4 łyżki mąki - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 6 dużych jabłek - 2 galaretki brzoskwiniowe - 600 ml śmietanki 30 proc. - 2 łyżki koniaku - zapach arakowy - 3 łyżki cukru pudru - 5 łyżeczek żelatyny
Sposób wykonania: 1. Jajka utrzyj z cukrem waniliowym i połową cukru na puszysty krem. Ostrożnie wymieszaj z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmaruj w tortownicy o śred. 24 cm. Piecz ok. 20 min w temp. 190 st. C. Ostudź. 2. Jabłka obierz, pokrój, zasyp resztą cukru, dolej 1/2 szkl. wody, rozgotuj. Wsyp galaretki, zmiksuj. Ostudź. Wylej na biszkopt. 3. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, wymieszaj z koniakiem, odrobiną zapachu i rozpuszczoną żelatyną. Wylej na jabłka. Schładzaj 2 godz.
3 CYNAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI
Tuż po wyjęciu z pieca ciasto warto posypać cukrem pudrem Przygotowanie 15 min Pieczenie 40 min
Przepis na 10 porcji:
- 2 duże jabłka - 20 dag masła - 20 dag cukru - 20 dag mąki - 3 jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy - łyżeczka cynamonu - 2 łyżki dużych rodzynek - masło i mąka do formy - cukier puder
Sposób wykonania:
1. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku. Mąkę wymieszaj z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajeczno-maślanej. Wlej sok pomarańczowy. 2. Jabłka obierz i pokrój w dużą kostkę. Razem z rodzynkami dodaj do ciasta. Okrągłą foremkę z kominkiem wysmaruj masłem i wysyp mąką. Nałóż ciasto, wyrównaj powierzchnię i piecz 40 minut w temp. 190 stopni. Wyjmij z foremki, ostudź, posyp cukrem pudrem.
4 ROLADA ŚMIETANOWA Z JABŁKAMI
Składniki:
- 1 kg jabłek - 0,5 l kremówki - 10 dag cukru - cukier waniliowy - 4 łyżeczki żelatyny - biszkopty
Sposób wykonania:
1. Jabłka obrać, pokroić i usmażyć. Na koniec wsypać 3 łyżki cukru, wymieszać, ostudzić. Dodać 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny, wymieszać, odstawić.
2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z resztą cukru, cukrem waniliowym. Dodać 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny.
3. Do formy na comber wyłożyć część masy jabłkowej, odstawić na 10 minut do zamrażalnika. Na niej ułożyć biszkopty i śmietanę, schłodzić. Przykryć resztą masy jabłkowej. Schładzać 2 godziny.
5 BISZKOPTOWA ROLADA Z MUSEM JABŁKOWYM
Rolada pięknie wygląda ozdobiona kratką z roztopionej czekolady Przygotowanie: 45 min
Składniki na 10–12 porcji: Na nadzienie:
- 4 jajka - 80 dag musu z prażonych jabłek - 10 dag mąki pszennej - 10 dag cukru - 5 dag mąki ziemniaczanej - 1 torebka cukru waniliowego - 15 dag cukru - cynamon - 1 torebka cukru waniliowego - szczypta zmielonych goździków - 1–2 łyżki soku z cytryny
Do posypania:
- cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i cynamonem
Sposób wykonania:
1. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem połowy cukru. Żółtka utrzyj na krem z resztą cukru, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Do masy z żółtek dodaj pianę z białek oraz mąkę pszenną przesianą razem z mąką ziemniaczaną. Ciasto lekko wymieszaj.
2. Blachę do pieczenia wyłóż natłuszczonym pergaminem. Na tak przygotowaną blachę wylej ciasto i równomiernie je rozsmaruj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiecz na jasnozłoty kolor (około 15 minut).
3. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, przykryj wilgotną ściereczką. Odwróć i ostrożnie usuń pergamin. Zwiń biszkoptowy placek razem ze ściereczką, zaczynając wzdłuż dłuższego boku. Odstaw do ostudzenia.
4. Mus jabłkowy dopraw do smaku cukrem i cukrem waniliowym oraz cynamonem i goździkami. Biszkopt rozwiń, posmaruj musem jabłkowym i ponownie zwiń. Ułóż na talerzu „szwem” do dołu. Posyp przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem.
6 CIASTO UCIERANE Z JABŁKAMI
Ciasto z jabłkami można udekorować kawałkami owoców, rozpuszczoną czekoladą oraz listkami mięty
Przygotowanie: 40 min
Składniki na 10–12 porcji:
- 1,5 szklanki mąki Na nadzienie: - 1,5 szklanki tartej bułki - 1 szklanka cukru - 1 kg kwaśnych jabłek - 1/2 kostki masła - 10 dag cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczy - skórka starta i sok z 1 cytryny
Na lukier cytrynowy: Na lukier kawowy:
- 1 szklanka cukru pudru -1 szklanka cukru pudru - 2–3 łyżki wrzątku - 1/4 szklanki mocnego - sok z 1 cytryny naparu kawy
1. Formę grubo wysmaruj całą ilością masła i wsyp na dno szklankę tartej bułki. Wstaw do lodówki.
2. Jabłka obierz i zetrzyj na grubej tarce. Odciśnij sok i skrop sokiem cytrynowym. Wymieszaj z cukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Ułóż w formie na warstwie tartej bułki.
3. Jajka ubij z cukrem. Wymieszaj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Ciastem zalej warstwę jabłek.
4. Piecz 30–40 minut w temp. 180 stopni. Ostudź. Z cukru pudru utrzyj lukier cytrynowy i kawowy. Ciasto udekoruj lukrami. Po zastygnięciu pokrój na porcje.
7 SERNIK BABUNI
Składniki
Masa serowa:
250 g miękkiej margaryny 6 żółtek 1 kg sera białego półtłustego trzykrotnie mielonego 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia piana ubita z 6 białek
Ciasto:
125 g miękkiej margaryny szklanka o pojemności 250ml 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja
Ciasto:
Margarynę ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy jajka oraz cukier, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarowujemy równomiernie na wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem blaszce o wymiarach producenta 360x245x60 mm. Blachę należy obłożyć dodatkowo wyżej około 2 cm ponad brzeg papierem, aby podczas pieczenia masa serowa nie wypłynęła (ponieważ sporo urośnie).
Masa serowa :
Margarynę, żółtka i cukier ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy porcjami ser i śmietanę. Cały czas ucierając dodajemy proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z 6 jaj i delikatnie mieszamy. Powstanie gładka jak puch masa serowa. Tak przygotowaną masę wylewamy na surowe ciasto i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 70 minut do zrumienienia. Po wyjęciu z pieca, sernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
8 PANI WALEWSKA
zwana też Pychotką
Placki (ciasto kruche):
• 2 pełne szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 torebka cukru waniliowego ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]