CIACHO CZEKOLADOWE NIEMIECKIE, Przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CIACHO CZEKOLADOWE NIEMIECKIE OD SIORKI

:Składniki na ciasto:

*1/4 szklanki kakao

*1/2 szklanki gorącej wody

*25dag masła lub margaryny

*1 i 1/4 szklanki cukru

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*4 jajka

*2 szklanki mąki

*1 łyzeczka sody

*szczypta soli

*1 szklanka maślanki lub mleka kwaśnego

 

Składniki na masę:

*1 puszka mleka słodzonego skondensowanego

*3 żółtka

*12dag masła lub margaryny

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych

*1 szklanka siekanych orzechów włoskich (w przepisie są 'pecan', ale nie miałam, więc dałam włoskie)

 

Wykonanie:

Kakao wymieszać z wodą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i wanilią na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku (dobrze ubic po dodaniu każdego jajka). Mąkę wymieszać z sodą. Dodawać do utartej masy na przemian: mąkę, kakao rozpuszczone (może być jeszcze ciepłe) i maślankę ogrzaną do temperatury pokojowej. Ubijać tak długo, aż składniki dobrze się połączą.

Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Każdą część piec osobno w tortownicy ośrednicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze ok 180 stopni przez 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę kuchenną.

Zrobić masę: w garnuszku wymieszać mleko skondensowane, roztrzepane żółtka i masło. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając ciągle az masa zgęstnieje. Od momentu zagotowania trwa to chwilkę. Zdjąć z ognia, dodać wanilię, wiórki kokosowe, posiekane orzechy i wymieszać.

Lekko przestudzić masę i przekładać placki. Muszą być posmarowane 3 warstwy (łącznie z wierzchem ciasta).

Smacznego :)

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl