CHLEB ZDROWIA, Kuchnia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CHLEB ZDROWIA
1 kg mąki poznańskiej, 25 dag preparowanych otrąb pszennych, 3 łyżki siemienia lnianego, łyżka kminku, 2 łyżki cukru, 1-1,5 łyżki soli, litr tłustego mleka, 10 dag drożdży, smalec
W litrowym naczyniu bardzo starannie rozetrzeć drożdże z cukrem, następnie wlać szklankę mleka ogrzanego do temp. 30°C, wsypać szklankę mąki, dobrze wymieszać (np. mikserem, używając trzepaków do piany). Następnie naczynie z zaczynem drożdżowym przykryć i wstawić do lekko ogrzanego (30-40°C) piekarnika. Należy poczekać, aż zaczyn urośnie i kilkakrotnie zwiększy swą objętość. Następnie w misce zmieszać pozostałe suche składniki i wlać mleko oraz zaczyn. Całość dobrze wymieszać (najlepiej mikserem, posługując się mieszadłami do ciasta). Miskę z ciastem przykryć papierem i wstawić do ciepłego (50°C) piekarnika. Gdy ciasto urośnie, przełożyć je do trzech foremek (długości 24 cm), uprzednio wysmarowanych smalcem. Ciasto przyklepać natłuszczoną łyżką. Foremki wstawić do piekarnika, aby w temperaturze 50°C ciasto urosło do krawędzi foremki. Następnie piec 80 min w tempera turze 200°C. Otrzyma się około 2 kg chleba.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]