CHLEBEK TURECKI, Pieczywo jak upiec chleb, Chleby na drożdżach
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CHLEBEK TURECKI / BUŁKA TURECKA
Składniki:
· 500 g mąki pszennej chlebowej
· 7 g suchych drożdży (1,5 łyżeczki) lub 14 g drożdży świeżych
· 330 ml mleka
· 2 łyżki masła (40 - 50 g)
· 1 łyżeczka soli
· 1/3 szklanki melasy
· 1 łyżeczka brązowego cukru (niekoniecznie, ja pominęłam a chlebek i tak jest słodki od melasy)
· 4 łyżeczki kawy zbożowej
· 100 g rodzynek
Do posmarowania:
· 1 jajko, roztrzepane
· 1 łyżka mleka
Drożdże suche wymieszać z mąką i cukrem. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim melasę i masło. Ostudzić, powinno być letnie. Do mąki z drożdżami dodać letnie mleko z melasą i masłem, sól, kawę zbożową, rodzynki i wyrobić dokładnie ciasto. Jeśli ciasto będzie się mocno lepić, dosypać mąki (niedużo). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Uformować 2 chlebki. Włożyć kolejno do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm, odstawić do napuszenia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Można również uformować bułeczki - z ciasta odrywac kawałki (80 g) i formowac bułeczki. Przepis jest na około 12 bułek.
Chlebek piec około 30 minut w temperaturze 190ºC. Bułki piec około 20 minut w temperaturze 190ºC.
Dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. (około 1,5 h) Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, uformować bułeczki lub chleb i dalej postępować według przepisu.
I jeszcze chlebek
[ Pobierz całość w formacie PDF ]