CHLEB ZYTNI, ! Tu dodawajcie cos od Siebie ;)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CHLEB ZYTNI
1/2 szkl siemienia lnianego
1/2 szkl platkow owsianych
1/2 szkl otrebow pszennych (owsianych, zytnich... nie ma roznicy)
1/2 szkl pestek slonecznika, lub 1/4 slonecz + 1/4 dyni (dodaje tez do tej szkalnki troche sezamu - wg. uznania)
1 sredni gotowany ziemniak rozciapciany na goraco, lub juz na zimno przecisniety
przez praske
1 lyzki soli
1 lyzki miodu
2 lyzki zakwasu
200 g maki zytniej (rúgmjöl – KORNAX – kolor brazaowy na opakowaniu)
0,5 kg maki pszennej (kolor niebieski na opakowaniu)
0,75 litra cieplej wody
Wszystko suche wymieszac. Dodac wode, miod, zakwas i wyrabiac mikserem (trzepaczki typu swiderek)
Foremki (2 keksowki albo jedna wieksza) smarujemy maslem i posypujemy bulka.
Ciasto po wylozeniu dobrze wygladzi sie w blaszce zmoczonymi palcami I posypac maka.
Kiedy jest juz w blaszkach odstawiamy do zimnego piekarnika na 8 godzin. Te 8 godzin to ciasto ma rosnąć i dopiero wtedy włączamy piekarnik
Pieczemy 20 min w temperaturze 200 st C(wlaczam grzanie gora + dol), a potem zmniejszamy temperature do 180 st C i pieczemy jeszcze 1 godz. Bochenki powinne byc wyraznie rumiane.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]