CHLEB Z ZIARNAMI, przepisy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Chleb z ziarnami łatwy do zrobienia

              łatwe

Składniki              Przepis

1kg maki,

4 łyżeczki cukru (płaskie )

4 łyżeczki soli (płaskie)

3 szkl.płatków owsianych

1 litr wody

1/2 szkl. słonecznika

1/2 szkl. sezamu

1/2 szkl siemienia

7 dkg. drozdży

             

suche składniki wsypać do miski i wymieszac drewniana łyżka .

z drożdzy zrobić w kubeczku zaczyn z .... ciepłej wody szczypty soli,i cukru,trochę mąki .

Pozosrtawić do wyrosniecia .

Połączyć zaczyn z maką ,dodać wode i wyrobic ciasto (będzie wolne)

 

Foremki wysmarować masłem(keksówki)2 szt.wychodzą chleba z tej porcjii.

..

Piec w piekarniku z termoobiegiem 180 st. 1 godzine .

 

zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek do odparowania .

 

 

 

Ciasto musi rosnac w foremkach ok30-40 min.

Wyrosniete wkładać do piekarnika .

 

 

Przepis ten otrzymałam od znajomej.......wiec sie dziele w Wami nim .

jest sprawdzony i łatwy w wykonaniu.

 

Życzę powodzenia w pieczeniu chleba :-)

 

 

 

Chleb z ziarnami łatwy do zrobienia

 

Składniki

Przepis

1kg maki,

4 łyżeczki cukru (płaskie )
4 łyżeczki soli (płaskie)

3 szkl.płatków owsianych

1 litr wody

1/2 szkl. słonecznika

1/2 szkl. sezamu

1/2 szkl siemienia
7 dkg. drozdży

suche składniki wsypać do miski i wymieszac drewniana łyżka .

z drożdzy zrobić w kubeczku zaczyn z .... ciepłej wody szczypty soli,i cukru,trochę mąki .

Pozosrtawić do wyrosniecia .

Połączyć zaczyn z maką ,dodać wode i wyrobic ciasto (będzie wolne)
 

Foremki wysmarować masłem(keksówki)2 szt.wychodzą chleba z tej porcjii.
..

Piec w piekarniku z termoobiegiem 180 st. 1 godzine .

zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek do odparowania .

 

Ciasto musi rosnac w foremkach ok30-40 min.

Wyrosniete wkładać do piekarnika .


Przepis ten otrzymałam od znajomej.......wiec sie dziele w Wami nim .
jest sprawdzony i łatwy w wykonaniu.

Życzę powodzenia w pieczeniu chleba :-)

 

 

pyszniutki łatwiutki chlebek

 

Składniki

Przepis

                                     

opakowanie drożdży instant
1 1/4 szklanki ciepłej wody lub ciepłego mleka
szczypta soli
1 szklanka mąki żytniej
2-3 szklanki mąki pszennej(zależy ile wchłonie ciasto)
płatki pszenne, mak
łyżka oliwy

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie wraz ze szczypą soli, wsypać mąki o dokładnie wyrabiać-to trochę trwa, w razie potrzeby dodać jeszcze mąki pszennej. uformować kulę, odstawić w przykrytej ściereczką miseczce na około 1, 2 godziny.
Po wyrośnięciu przełożyć do wysmarowanej olejem formy-ja zawsze używam keksówki, wierzch posmarować łyżką oliwy. posypać płatkami i makiem.
wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 200 st C ok 1 godz

 życzę smacznego!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wspaniały wieloziarnisty chleb

 

Składniki

Przepis

1 kg mąki krupczatki
5 dag drożdży
1litr ciepłej wody
5 łyżek cukru
1,5 łyżki soli
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
1 szklanka otrąb pszennych lub razowych
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek z dyni

Przepis pochodzi z forum galeria potraw zamieściła go tam komarka a ja uwielbiajac ten chleb postanowiłam się podzielić tym wspaniałym przepisem.
Mąkę wsypać do miski,dodać wszystkie ziarna pokruszyć drożdże ,dodać sól ,cukier i dolać wodę .Wszystko wymieszać dokładniei odstawić na 20minut przykrywając folią miskę.Po tym czasie jeszcze raz wymieszać i przełożyć do 2 foremek(35x12)wysmarowanych warstwą oleju.zostawić do wyrośnięcia ok 10-15 minut-uważać zeby nie za bardzo wyrosły a tylko się ruszyły 2-3 cm.Można posypać wierzch chlebka sezamem lub słonecznikiem
Wstawić do nagrzanego piek  230 st ja piękę wpiekarniku elekt.z grzałką od dołu .
Piec ok 1 godziny.Clebek piekłam już kilka razy zawsze pięknie wyrasta i jest naprawdę cudowny nawet za 2-3 dni nic nie traci na smaku.
Część zamrażam i mam kiedy chcę super pieczywko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg mąki
1 szklanka otrąb pszennych
½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki płatków jęczmiennych
½ szklanki płatków kukurydzianych (zmiażdżonych)
¼ szklanki siemienia lnianego
¼ szklanki słonecznika (łuskanego)
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki soli
5 dkg drożdży rozpuszczonych w 1 litrze wody

Pokaż duże

 

Sposób wykonania:

Wszystko wymieszać, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami formy o wymiarach ok. 15 na 40 cm, zostawić na pół godziny (najlepiej w ciepłym miejscu pod przykryciem). Piec w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez 60 minut.

Jeśli nie mamy któregoś z rodzaju płatków, albo lnu czy słonecznika - nic nie szkodzi. Również ich proporcje mogą być znacząco zachwiane.

Ciasto dosyć rośnie, nie należy więc wkładać go do samej krawędzi formy.

Upieczony chlebek najlepiej smakuje z samym masełkiem (prawdziwym oczywiście a nie jakimś olejomiksem ;-)

Życzę smacznego.

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl