CHLEB Z ZIARNAMI, przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Chleb z ziarnami łatwy do zrobienia
łatwe
Składniki Przepis
1kg maki,
4 łyżeczki cukru (płaskie )
4 łyżeczki soli (płaskie)
3 szkl.płatków owsianych
1 litr wody
1/2 szkl. słonecznika
1/2 szkl. sezamu
1/2 szkl siemienia
7 dkg. drozdży
suche składniki wsypać do miski i wymieszac drewniana łyżka .
z drożdzy zrobić w kubeczku zaczyn z .... ciepłej wody szczypty soli,i cukru,trochę mąki .
Pozosrtawić do wyrosniecia .
Połączyć zaczyn z maką ,dodać wode i wyrobic ciasto (będzie wolne)
Foremki wysmarować masłem(keksówki)2 szt.wychodzą chleba z tej porcjii.
..
Piec w piekarniku z termoobiegiem 180 st. 1 godzine .
zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek do odparowania .
Ciasto musi rosnac w foremkach ok30-40 min.
Wyrosniete wkładać do piekarnika .
Przepis ten otrzymałam od znajomej.......wiec sie dziele w Wami nim .
jest sprawdzony i łatwy w wykonaniu.
Życzę powodzenia w pieczeniu chleba :-)
Chleb z ziarnami łatwy do zrobienia
Składniki
Przepis
1kg maki,
4 łyżeczki cukru (płaskie )
4 łyżeczki soli (płaskie)
3 szkl.płatków owsianych
1 litr wody
1/2 szkl. słonecznika
1/2 szkl. sezamu
1/2 szkl siemienia
7 dkg. drozdży
suche składniki wsypać do miski i wymieszac drewniana łyżka .
z drożdzy zrobić w kubeczku zaczyn z .... ciepłej wody szczypty soli,i cukru,trochę mąki .
Pozosrtawić do wyrosniecia .
Połączyć zaczyn z maką ,dodać wode i wyrobic ciasto (będzie wolne)
Foremki wysmarować masłem(keksówki)2 szt.wychodzą chleba z tej porcjii.
..
Piec w piekarniku z termoobiegiem 180 st. 1 godzine .
zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek do odparowania .
Ciasto musi rosnac w foremkach ok30-40 min.
Wyrosniete wkładać do piekarnika .
Przepis ten otrzymałam od znajomej.......wiec sie dziele w Wami nim .
jest sprawdzony i łatwy w wykonaniu.
Życzę powodzenia w pieczeniu chleba :-)
pyszniutki łatwiutki chlebek
Składniki
Przepis
opakowanie drożdży instant
1 1/4 szklanki ciepłej wody lub ciepłego mleka
szczypta soli
1 szklanka mąki żytniej
2-3 szklanki mąki pszennej(zależy ile wchłonie ciasto)
płatki pszenne, mak
łyżka oliwy
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie wraz ze szczypą soli, wsypać mąki o dokładnie wyrabiać-to trochę trwa, w razie potrzeby dodać jeszcze mąki pszennej. uformować kulę, odstawić w przykrytej ściereczką miseczce na około 1, 2 godziny.
Po wyrośnięciu przełożyć do wysmarowanej olejem formy-ja zawsze używam keksówki, wierzch posmarować łyżką oliwy. posypać płatkami i makiem.
wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 200 st C ok 1 godz
życzę smacznego!!!
wspaniały wieloziarnisty chleb
Składniki
Przepis
1 kg mąki krupczatki
5 dag drożdży
1litr ciepłej wody
5 łyżek cukru
1,5 łyżki soli
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
1 szklanka otrąb pszennych lub razowych
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek z dyni
Przepis pochodzi z forum galeria potraw zamieściła go tam komarka a ja uwielbiajac ten chleb postanowiłam się podzielić tym wspaniałym przepisem.
Mąkę wsypać do miski,dodać wszystkie ziarna pokruszyć drożdże ,dodać sól ,cukier i dolać wodę .Wszystko wymieszać dokładniei odstawić na 20minut przykrywając folią miskę.Po tym czasie jeszcze raz wymieszać i przełożyć do 2 foremek(35x12)wysmarowanych warstwą oleju.zostawić do wyrośnięcia ok 10-15 minut-uważać zeby nie za bardzo wyrosły a tylko się ruszyły 2-3 cm.Można posypać wierzch chlebka sezamem lub słonecznikiem
Wstawić do nagrzanego piek 230 st ja piękę wpiekarniku elekt.z grzałką od dołu .
Piec ok 1 godziny.Clebek piekłam już kilka razy zawsze pięknie wyrasta i jest naprawdę cudowny nawet za 2-3 dni nic nie traci na smaku.
Część zamrażam i mam kiedy chcę super pieczywko.
Składniki:
1 kg mąki
1 szklanka otrąb pszennych
½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki płatków jęczmiennych
½ szklanki płatków kukurydzianych (zmiażdżonych)
¼ szklanki siemienia lnianego
¼ szklanki słonecznika (łuskanego)
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki soli
5 dkg drożdży rozpuszczonych w 1 litrze wody
Pokaż duże
Sposób wykonania:
Wszystko wymieszać, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami formy o wymiarach ok. 15 na 40 cm, zostawić na pół godziny (najlepiej w ciepłym miejscu pod przykryciem). Piec w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez 60 minut.
Jeśli nie mamy któregoś z rodzaju płatków, albo lnu czy słonecznika - nic nie szkodzi. Również ich proporcje mogą być znacząco zachwiane.
Ciasto dosyć rośnie, nie należy więc wkładać go do samej krawędzi formy.
Upieczony chlebek najlepiej smakuje z samym masełkiem (prawdziwym oczywiście a nie jakimś olejomiksem ;-)
Życzę smacznego.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]