X



CHLEB Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI, Pieczywo jak upiec chleb, Chleby na drożdżach

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CHLEB Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI

 

 

Przepis na 2 bochenki.

 

Składniki na zaczyn:

·         300 g mąki białej pszennej chlebowej

·         195 g wody

·         6 g soli

·         0,6 g świeżych drożdży (lub 1/8 łyżeczki suchych)

 

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i sól. Dobrze wymieszać, zakryć szczelnie folią. Zostawić na 12 - 16 godzin w temperaturze 21ºC.

 

Składniki na ciasto chlebowe:

·         550 g mąki białej pszennej chlebowej

·         150 g mąki pszennej razowej (użyłam chlebowej)

·         415 g wody

·         18 g soli

·         12 g świeżych drożdży (lub 6 g suchych)

·         250 g upieczonych lub ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kawałki, mogą być w łupinkach (użyłam ziemniaków utłuczonych pozostałych z obiadu)

·         cały zaczyn

 

Wszystkie składniki za wyjątkiem zaczynu wymieszać (około 3 minut, można mikserem). Powoli, po kawałku dodawać zaczyn (dodałam cały), ciasto powinno być wilgotne, ale nie za luźne. Zagniatać 4 minuty, przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce (24ºC). Po połowie czasu można ciasto raz złożyć.

 

Ciasto podzielić i uformować 2 kule. Odłożyć je na 20 minut, by odpoczęły. Następnie uformować bochenki (ja korzystałam z tego sposobu), podsypując jeśli trzeba mąką i pozwolić im wyrosnąć pod przykryciem przez 1 h 15 minut w 24ºC.

 

Rozgrzać piekarnik do temperatury 230ºC. Piec około 35 minut, po 15 minutach obniżając lekko temperaturę. Dodatek ziemniaków powoduje, że chleb dość szybko nabiera koloru, lecz potrzebuje również dość długiego wypieku. Studzić na kratce.

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agul-net.keep.pl


  • Drogi uĂ„Ä…Ă„Ëťytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam siÄ™ na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerÄ‚Ĺ‚w w celu dopasowania treĹ›ci do moich potrzeb. PrzeczytaĹ‚em(am) PolitykÄ™ prywatnoĹ›ci. Rozumiem jÄ… i akceptujÄ™.

     Tak, zgadzam siÄ™ na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerÄ‚Ĺ‚w w celu personalizowania wyĹ›wietlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treĹ›ci marketingowych. PrzeczytaĹ‚em(am) PolitykÄ™ prywatnoĹ›ci. Rozumiem jÄ… i akceptujÄ™.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.